Шоколадът е от полза за нормализиране на кръвното налягане

Съдържанието на какао трябва да бъде минимум 75%

16.02.2021 | 14:30 Редактор: Юлия Христова
Шоколадът е от полза за нормализиране на кръвното налягане

Не ни трябват много причини, за да обичаме шоколад. Популярна истина е, че с него не бива да се злоупотребява, тъй като все пак е продукт, богат на захар и мазнини, които не се отразяват благоприятно нито на теглото ни, нито на здравето ни.

Но също така знаем, че шоколадът може и да е полезен - разбира се, заради съдържанието на какао, което трябва да бъде минимум 75%, за да си позволим изкушението с оправданието за здраве. 

По думите на Аби Гелман от Института по кулинарно образование шоколадът действително носи ползи за здравето, тъй като съдържа антиоксиданти и аминокиселини, които предпазват сърдечносъдовата система, намаляват възпалителните процеси и не само. 

Шоколадът е богат на флавоноиди. Едно блокче осигурява приблизително 140 мг. Доказано е, че тези растителни антиоксиданти имат протективен ефект срещу риска от сърдечносъдови заболявания. Например предпазват лигавицата на артериите от увреждане.

Приети от организма действат подобно на аспирина, предотвратяват тромбообразуването, които, е известно, са рискови фактори за инфаркт и инсулт. 

Шоколадът е от полза и за нормализиране на кръвното налягане. Защо? В него се съдържа аминокиселината апигенин, която е необходима за получаването на азотен оксид и има противовъзпалително действие. Азотният оксид играе ключова роля за регулирането на кръвния поток – допринася за разширяването на кръвоносните съдове, което нормализира артериалното налягане. 

Шоколадът съдържа и ситостерол и стигмастерол – фитостероли, които имат свойството да потискат усвояването на холестерола от организма и това въздейства благоприятно на липидния профил.

Изследвания показват, че хората които консумират умерено количество тъмен шоколад – веднъж седмично са с по-нисък риск от развитие на диабет тип 2.

Цялата статия четете в puls.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК