Психолози посъветваха кои сънища не бива да игнорираме

Те могат да ни подскажат важни факти за живота ни и какво се случва в подсъзнанието ни

15.02.2021 | 10:09 Редактор: Ивет Арабова
Психолози посъветваха кои сънища не бива да игнорираме

Хората тълкуват сънищата си от векове, а науката продължава да разкрива вълнуващи изследвания в тази област. Изследването на сънищата се нарича онирология, което има за цел да намери корелация между сънищата и мозъчната функция. Можете да намерите много статии онлайн, които цитират различни заключения за сънищата, но много от тях нямат наука, която да ги подкрепя. Психолозите вярват, че сънищата ни могат да ни подскажат важни факти за живота ни и какво се случва в нашето подсъзнание.

Много от нас имат сънища, които се появяват често или спорадично. Някои от тях ни плашат силно. Тези сънища възникват поради лични ситуации в живота ни, както и заради инстинктите ни за оцеляване. Опитваме се да решим проблемите от живота си в съня си. Но какво точно означават нашите сънища?

Ето някои неща, които психолозите казват да не игнорирате в сънищата си:

1. Сънувате, че падате

Сънищата за падане показват усещане за загуба на контрол в живота. Може да се чувствате така, сякаш имате много отговорности, които ви теглят надолу и не можете да избягате от тях.

2. Сънувате, че ви падат зъбите

Когато сънуваме как зъбите ни падат, това показва липса на самочувствие, тъй като усмивката ни е едно от първите неща, които хората забелязват у нас. Падането на зъбите показва, че дадена ситуация ви кара да губите самочувствие или говори за потиснат гняв. Обикновено, когато задържаме гнева си, ние скърцаме със зъби и стискаме челюсти несъзнателно. Това може да причини проблеми със зъбите, така че в нашите сънища може да ги изгубим или да наблюдаваме как падат.

3. Сънувате, че умирате

Що се отнася до сънищата за нараняване или смърт, те често сигнализират тревоги около възрастните ни близки. Сънищата за смърт могат да означават, че част от вас умира, за да можете да се преродите в по-добра версия на себе си.

4. Сънувате, че се проваляте на изпит или че се излагате пред хора

Много хора сънуват, че ги късат на изпит или че се излагат по време на публична реч или някаква изява. Може би са забравили репликите си в училищна пиеса или се запъват в думите си по време на реч. Този тип сънища се срещат най-вече при децата, но могат да се случат и на хора, които са завършили учението си отдавна. Тези сънища показват стрес в живота ви. Те също могат да показват чувство за отговорност към нещо в живота ви, но по някаква причина не можете да изпълните дълга си и усещате безпокойство.

5. Сънувате, че сте без дрехи

Този тип сънища сочат към чувство на срам или смущение от нещо в живота ви. Това означава, че се чувствате уязвими на новата си работа или в новата си връзка и се страхувате, че другите ще научат за вашите слабости и недостатъци. Ако обаче изпитвате чувство на гордост от съня си, това може да означава, че не смятате, че талантите и постиженията ви са били оценени достатъчно. Искате да се похвалите така, че хората да ви забележат. Ако нямате подходящо облекло за събитие или ситуация в съня си, това може да означава, че имате съмнения относно събитието. Ако например се явите на интервю за работа по пижама, това може да означава, че не се чувствате готови за това интервю или имате съмнения относно това дали работата е подходяща за вас.

Цялата статия четете в Tialoto.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК