Представиха уникални находки, открити при строителството на пътища (+СНИМКИ)

Експозицията е в Националния археологически институт с музей при БАН

09.02.2021 | 14:40 Редактор: Тодор Петров

Археологически находки, разкрити при строителството на АМ "Хемус" и пътя Видин - Монтана, са част от експонатите в националната изложба "Българска археология 2020". 

Традиционната експозиция с най-интересните и впечатляващи проучвания е в Националния археологически институт с музей при БАН. От 11 февруари до 2 май в залите на музея ще може да се видят накити, монети и инструменти от римската, късноантичната и средновековната епохи, открити от археолозите при строителството на пътни обекти. 

При проучването на некропол в района на с. Слана бара, по трасето на пътя Видин - Монтана, са намерени бронзови и сребърни пръстени, а от друг археологически обект край с. Синаговци, на територията на античния римски град Рациария, са открити сребърни монети. Една от тях е с изображението на Марк Антоний, а на друга е император Хадриан (117-138).

Накити от Късния халколит, втората половина на V хил. пр. Хр., са намерени в некропол край с. Градище в област Шумен. Той е проучен при строителството на участък от автомагистрала "Хемус". 

Желязна брадва от XI-VI в. пр. Хр е открита при разкопките в района на Угърчин, съобщиха от АПИ.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК