Перничанин открадна осем коли от завода Volkswagen

Шофьорът е запазил за себе си последния чисто нов Golf

06.02.2021 | 20:20 Редактор: Искра Ангелова
Перничанин открадна осем коли от завода Volkswagen

Мерките за сигурност на спедиторите на концерна Volkswagen във Волфсбург очевидно са отслабени. Нагъл крадец се възползва от това и открадна осем чисто нови автомобила, съобщи сайтът "Меркур".

След като миналата година маските в централата във Волфсбург станаха задължителни, охраната на завода затегна контрола. Дори пресата наскоро приветства добрата му работа, като подчерта, че делът на служителите на VW без защитни маски е само 0,4%.

Оказа се, обаче, че отделът невинаги е бил толкова ефективен. Очевидно охраната не е обръщала достатъчно внимание на лъскавите автомобили. Бегъл поглед към статистиката показва, че само между 2016 и 2018 г. са откраднати общо 70 чисто нови автомобила на обща стойност три милиона евро – директно от помещенията при канала Мителланд.

Колко лесно е било за извършителите да се справят става ясно от процес в окръжния съд във Волфсбург. Прокуратурата обвинява подсъдимия, че през октомври 2018 г. е откраднал общо осем нови автомобила от завода. Според разследващите органи, извършителят е бил необичайно нагъл.

По данни на разследването, мъжът е от Перник, България, информира БГНЕС.

На 9 октомври 2018 г. е преминал необезпокоявано през вратите на завода с празен автовоз, който е вкарал в зоната за товарене.

Според обвинението, 32-годишният мъж е натоварил три автомобила "Golf" и пет "Tiguan" и се е отправил безпрепятствено към България с плячката си.

Само няколко седмици по-късно седем от осемте автомобила са регистрирани в София област. Твърди се, че шофьорът на камиона е запазил за себе си последния чисто нов Golf.

Подчертава се, че при операцията мъжът очевидно се е възползвал от небрежните проверки за сигурност в завода във Волфсбург и не са му поискани предварително никакви документи на влизане.

Освен това мъжът очевидно е бил запознат със стандартните фабрични процедури по това време. След последната проверка на превозните средства се издава стикер с всички важни данни като номер на шасито или дестинация за доставка. След това автомобилите се паркират на товарните отсеци – обикновено на групи от осем, колкото се побират в автовоза.

За да се улесни транспортирането, ключовете се оставят на таблото. Шофьорите, които товарят колите, сканират стикера на предното стъкло и при напускане представят списъка с товара на служителите по сигурността. В случая с откраднатите автомобили шофьорите очевидно е измамил инспекторите на изхода със стари товарни списъци.

Разследването започна, след като логистите на VW вдигнаха тревога. Те забелязаха, че от помещенията са изчезнали безследно чисто нови коли. Благодарение на записите от камерите за наблюдение, самоличността на извършителя беше установена.

На 5 февруари Окръжният съд във Волфсбург постанови присъдата. Подсъдимият трябва да излежи две години и осем месеца за кражбата. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

3
0 rate up comment rate down comment 0
ал
преди 1 година
2
3 rate up comment rate down comment 0
Го4о
преди 1 година
Кръчмата е фен на ЗАЗ. Ха ха ха.... Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 2
Гостилничаря
преди 1 година
Този явно няма мозък! Да откраднеш такова недоносче от което ще ти белее косата като седнеш в него е все едно да си направиш харакири..... Сигнализирай за неуместен коментар