VW: Насърчаването на водорода като автомобилно гориво е безсмислица

Гигантът влезе в спор по темата с германската Асоциация на автомобилната индустрия

09.11.2020 | 06:00 Редактор: Георги Камарашев
VW: Насърчаването на водорода като автомобилно гориво е безсмислица

Потенциалът за развитие на водорода като автомобилно гориво е твърде надценен, смятат от Volkswagen. Гигантът влезе в спор по темата с германската Асоциация на автомобилната индустрия (VDA), която активно лобира за развитие на водородните горивни клетки.

Ябълката на раздора е националният план за насърчаване на електрическата мобилност, който трябваше да създаде конкуренция между водородното задвижане и електромобилите с батерии (BEV). Браншовата организация обаче отхвърли плана в този вариант и настоя да има специални субсидии за водорода.

Това на практика ще извади сегашните електромобили от обхвата на правителственото подпомагане. Volkswagen, който инвестира десетки милиарди в преминаването към BEV, реагира остро и нарече насърчаването на водорода "безсмислица" и "лоша употреба на чистата енергия".

В изявлението на концерна, публикувано от T&E, се казва, че "така нареченият потенциал на тези алтернативни течни горива (втечнен водород и биогорива, б. ред.) е... много силно надценен", и освен това те са "сложни, обвързани с големи разходи, не много допринасящи в борбата срещу климатичните промени и с ниска ефективност".

Четете повече по темата в Investor.bg.

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК