Как да се грижим правилно за кафемашината

Загрявайте я предварително и я почиствайте от котлен камък

09.02.2021 | 09:00 Редактор: Тодор Петров
Как да се грижим правилно за кафемашината

Времето, прекарано у дома, е още по-приятно, когато можем да го овкусим с ароматна чаша кафе. За всички истински ценители на кафето е ясно, че то е нещо много повече от сутрешна активизираща напитка. Кафето е начин да започнем с настроение деня и да преминем през него заредени с енергизиращ вкус.

Разбира се, най-популярният начин за приготвяне на напитката вкъщи е кафемашината, а най-често използваният вид кафемашина е тази за еспресо. Именно при тези уреди адекватната грижа е от изключителна важност, за да могат те да бъдат полезни наистина дълго време. Ето няколко полезни съвета как да постигнете това.

Загрявайте предварително кафемашината

За еспресо кафемашината се използва смляно кафе. Ето защо, за да получите винаги ароматна и вкусна напитка, добра идея е да включите уреда и да поставите празна ръкохватката, в която е резервоарът с цедката за кафе. Когато индикацията даде сигнал за готовност (светне), пуснете помпата за няколко секунди. Така тя ще прекара гореща вода през цедката и ще я загрее. Това ще помогне на кафето Ви да стане още по-горещо и с наистина чудесен аромат.

След като приготвите напитката е нужно да свалите ръкохватката, да почистите остатъка от кафето и да я измиете внимателно. Избягвайте твърде силното затягане на ръкохватката.  Всичко това ще Ви гарантира безпроблемна работа на уреда за дълго време.

Не използвайте игла за почистване на цедката

Използването на твърди предмети за отстраняване на остатъците от кафе по цедката може да бъде крайно опасно за нея и да причини сериозни повреди в размера на отворите ѝ. Фабричният размер е прецизно изчислен, така че да спомага по възможно най-добрия начин за приготвянето на напитката. Именно затова е изключително опасно да използвате игла или друг остър предмет за отстраняването на остатъците от кафе от цедката.

Пазете меките части на кафемашината

В случай че кафемашината има гумена мембрана или друг елемент от мек материал за образуване на каймак, добре е да следвате внимателно указанията за грижа. Тези части на уреда трябва да се пазят от „твърда“ вода. Пълнете контейнера за вода единствено с чиста и студена питейна вода. Периодичното почистване също е силно препоръчително.

Почиствайте от котлен камък

Дори да използвате рядко кафемашината си, добре е да я преглеждате редовно за наличие на котлен камък и, при нужда, да го почиствате. В противен случай бихте могли да имате сериозни проблеми и да повредите уреда. Утаяванията на котлен камък по нагревателя, меките части, казанчето и тръбите на кафемашината се третират по специален начин и той е описан в инструкциите за употреба на всеки уред. Всеки производител предлага удачни съвети и начини за справяне с този проблем. Спазвайте ги и всичко ще бъде наред.

Внимателно следете количеството на водата в казанчето

В случай че кафемашината Ви не е свързана директно с водна система, трябва редовно да следите нивото на водата в резервоара. Причината е, че ако случайно по време на работа водата свърши, системата ще засмуче въздух, а това не е добре за цялостната работа. Тогава ще се наложи да обезвъздушите системата – досадна задача, която бихте могли да си спестите.