fallback

Благодарен австриец остави милиони евро на френско село, пазело ги от нацистите

Селището е известно, че от векове дава помощ на хора в нужди

30.01.2021 | 08:08 Автор: Никола Симеонов

Австриец, избягал от нацистите със семейството си през Втората световна война, завеща голяма част от състоянието си на френско село, чиито жители ги укривали в продължение на години, съобщи АФП.

Ерик Швам, който почина на 90-годишна възраст на 25 декември, поиска в завещанието си изненадващият подарък да отиде за Шамбон-сюр-Линьон, което е разположено на отдалечено планинско плато в Югоизточна Франция. Селото имало голяма протестантска общност, известна с това, че дава убежище на хора в нужда.

"Това е голяма сума за селото", каза кметът Жан-Мишел Ейро. Той отказа да посочи точната сума, тъй като формалностите около завещанието още се уреждали, но неговата предшественичка на поста заяви пред местен уебсайт, че два пъти се е срещала с Швам и съпругата му, че става дума за около 2 милиона евро.

Швам и семейството му пристигат в селото през 1943 г. и били скрити в училището по време на войната, като останали до 1950 г, пише БНР.

Той по-късно следва фармация и се жени са католичка от региона на Лион, където те живели. Ейро каза, че Швам поискал парите да бъдат използвани за образователни и младежки инициативи, в частност за стипендии.

Шамбон-сюр-Линьон е приютило и защитило 2500 евреи по време на Втората световна война, а жителите му са почетени като "Праведници на света" от израелския мемориален център на Холокоста "Яд Вашем". През вековете селото е приемало различни хора, бягащи от религиозно или политическо преследване – от свещеници, принудени да се крият по време на Френската революция, до испански републиканци през гражданската война в родината им през 30-те години на XX век.

Снимка: Pixabay

Харесайте нашата страница във Facebook ТУК

fallback
Още от Любопитно
fallback