Световният еврейски конгрес благодари на Гешев за борбата с антисемитизма

Луковмарш играе ролята на годишен празник на омразата, пише в писмото си Щерн

18.02.2020 | 11:48 Редактор: Юлия Христова
Световният еврейски конгрес благодари на Гешев за борбата с антисемитизма

Световният еврейски конгрес (СЕК) изпрати официално писмо с благодарности към главния прокурор на Република България Иван Гешев за положените усилия в борбата срещу антисемитизма и опитите за налагане на езика на омраза сред обществото от страна на Българския Национален Съюз "Еделвайс" (БНС). Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Г-н Марам Щерн, вицепрезидент на СЕК, подчертава, че отправеното искане към Софийски градски съд за спиране на дейността на БНС, показва "ясно и конкретно усилията на действащата към момента българска администрация в борбата с нарастващите крайнодесни и антисемитски течения в Източна Европа“.

"Луковмарш играе ролята на годишен празник на омразата, превръща България в събирателен пункт на търсещите обединение крайнодесни групи. Също така членовете на БНС подкрепят отричането на Холокоста и по този начин подценяват смелостта и куража на българите, рискували, за да спасят еврейските си съграждани, което осквернява паметта на тези "праведници сред народите“, пише в писмото Щерн.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК