"Активни потребители": Мокрите кърпички не заместват дезинфектантите

Дезинфекциращите вещества в тях са с твърде ниска концентрация

22.01.2021 | 12:24 Редактор: Никола Симеонов

От сдружение "Активни потребители" предупреждават, че мокрите кърпички не са равнопоставен заместител на миенето и дезинфектантите. Тяхното проучване показва, че потребителите неправилно разчитат на мокрите кърпички като на дезинфекциращо и предпазващо средство.

Проучването на "Активни потребители" обхваща 20 марки мокри кърпички от търговската мрежа в София, някои от които се продават като антибактериални.

Само 5 от двадесетте имат претенции за антибактериално действие. Следователно преобладаващите марки на пазара не могат да се използват за дезинфекция, но и нямат заблуждаващи претенции.

От 5-те марки с претенция за антибактериален ефект три имат изписан на етикета номер за регистрация като биоциден продукт. Това означава, че те са преминали успешна регистрация подлежат на контрол от страна на Министерство на здравеопазването. При останалите две твърдението има само рекламен характер.
 
Всичките 5 антибактериални продукта съдържат дезинфектанти. Преобладаващите активни бази са хлорхексидин, някои четвъртични амониеви соли, феноксиетанол и етилов алкохол в ниски концентрации.

Съдържащите се в мокрите кърпички дезинфектанти са в ниски количества и концентрация, недостатъчни за ефективна дезинфекция.

Още по темата прочете в Puls.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК