Българска песен и хит на Майкъл Джексън имат сходно звучене?

"Тунел от самота" подозрително наподобява "Fall Again"

11.12.2020 | 14:45 Редактор: Радостина Димитрова

Мелодията на новата песен на Орлин Горанов - "Тунел от самота", подозрително прилича на хита на Майкъл Джексън "Fall Again". За съвпадението сигнализираха музиканти във Facebook. Композиторът на произведението Светослав Лобошки отрече.

"Тунел от самота" излезе на музикалния пазар на 20 март тази година. Месеци по-късно обаче музиканти изразиха мнение, че произведението прилича на песен на Майкъл Джексън от 2004 година. 

Композиторът Вида Пиронкова е един от музикантите, които смятат, че става дума за плагиатство, а колегата ѝ Светослав Лобошки категорично отрича да е взел нещо от песента, изпълнявана от Майкъл Джексън. 

Мелодичната линия върви по същия начин, много е близка с малки отклонения. Единствената разлика е, че песента на Джексън е в ми минор, а на Светльо е в си минор", коментира Пиронкова.

Слагаме нотния лист на двете песни и дори да не сте музикант, ще разберете, ще погледнете и ще прочетете", каза композиторът Светослав Лобошки. 

Според тонрежисьора Владислав Джибаров също не може да се говори за плагиатство. Той обясни, че разковничето се крие в хармонията на песента, а не в мелодията.

"Хармонията върви по еднакъв начин, но това не означава, че ако вземем едно пасо добле, което върви по същата хармонична структура, може да бъде обвинено за плагиатство. Когато се изпълнят 8 еднакви тона един след друг, може да се търси начин за плагиатство", отбеляза той.

От правна гледна точка наказание може да бъде наложено, но само след експертиза на музиковед. Законът предвижда лишаване от свобода, когато се установи кражба на авторски права.

"Това е въпрос на доказване и сходството трябва да бъде изолирано и да се установи кой е първоизточникът", обясни адвокатът по авторско право Мария Янева.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК