Ето как да разберем дали прекаляваме с кафето

Установено е, че сериозните пиячи на кафе са много по-чувствителни към аромата му

10.12.2020 | 22:35 Редактор: Радостина Димитрова
Ето как да разберем дали прекаляваме с кафето

Ако кафето е вашият верен другар във всякакви моменти – и добри, и лоши, и рано сутрин, и дори привечер – то има голяма вероятност да прекалявате с приема на кофеиновата напитка. Дори да се чувствате добре и кръвното ви да е в норма, не трябва да се наливате с кафе всеки ден. Скорошно проучване дава интересна "улика" за това кои хора имат вече развита зависимост и категорично се наливат повече от необходимото с горчивата напитка.

Проучването

Проучване на университета в Портсмут твърди, че има един категоричен начин да се разпознаят най-верните любители на кафето, а именно способността им да надушат кофеин дори да е в минимални количества, пише Tialoto.bg.

Екипът е разгледал способността на хората да разграничават интензивността на напитката само по аромата в зависимост от това дали са сериозни консуматори на кафе или не.

Резултатите

Установено е, че сериозните пиячи на кафе са много по-чувствителни към аромата му и могат да подушат дори малки следи от кофеин в най-ниските му съдържания в чаша. Установено е, че колкото по-висока е употребата на кофеин, толкова по-бързо човек разпознава миризмата на кафе. Оказва се, че хората с по-силен апетит към кафе имат по-фино настроена способност да откриват кофеин. Тези хора са силно чувствителни към мириса му и го откриват от голямо разстояние без значение от количеството му.

"Тези интензивни консуматори на кофеин са способни да го открият по миризмата му дори в силно разредени напитки, където кафето е в много по-ниска концентрация", обясняват авторите на изследването.

Извод

Тествайте сетивата си. От колко далече успявате да разпознаете миризмата на кафе? Ако долавяте аромата на повече от 3-4 метра от мястото, на което е напитката, то вие определено спадате към групата на усилените консуматори.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК