Колко често трябва да правим "чийт дейс" и какво може да ядем?

Може да хапнете палачинки на закуска или торта на обяд, но не и всичко забранено накуп

10.12.2020 | 20:36 Редактор: Искра Ангелова
Колко често трябва да правим

Когато искате да отслабнете, трябва да направите някои жертви. И сред тях са отказването от бързи въглехидрати, сладко, тесто, пържени храни и други "празни калории". Това обаче не е никак лесно и дори да имате желязна воля, в моменти на емоционален дисбаланс и умора, можете лесно да се изкушите. Точно по тази причина са създадени т. нар. "чийт дейс" – или казано на български: ден, в който можете да си позволите да нарушите режима си.

Възможността да се насладите на любимите си ястия и храни от време на време, ще ви помогне да устоявате в дълготраен план на различни "забранени“"вкуснотии и да спазвате хранителния си режим. Това, което трябва да имате предвид, обаче е – че тези дни са силно ограничени и е хубаво да се планират отрано.

А ето ги и важните въпроси: Колко често трябва да правите "чийт дейс" и какво може да ядете по време на тези дни, за да не съсипете всичките си усилия?

Според експертите 1 ден на седмица е достатъчно да кривнете от режима си. Това няма да доведе до напълняване и дори е добре за метаболизма, който вече е свикнал да приема едни и същи храни и има нужда от малко "разтърсване", за да продължи да работи както трябва.

Различни изследвания са доказали, че хората на диета, които от време на време ѝ "изневеряват", спазват по-стриктно режима си и имат по-добри резултати.

Ето и какво да имате предвид, когато правите "чийт дей":

Изкушете се еднократно, а не през целия ден

Когато имате ден за забранени вкуснотии, си позволете да хапвате от тях само веднъж, а не през целия ден. Т. е. може да хапнете палачинки на закуска или торта на обяд, но не и всичко забранено накуп. Все пак вкарвате стотици празни калории и те може да нарушат уравнението ви.

Контролирайте порциите си

Дори да сте на "чийт дей", това не означава, че трябва да се храните безразборно. Следете порциите си. Не разширявайте стомаха си и не яжте като невидели, само защото сте си разрешили това днес.

Планирайте предварително менюто си

Ако сте решили отрано, че ще разнообразявате режима си, за да не се нахвърлите на много неща, решете точно какво ви се яде от "забранените храни" и се фокусирайте върху него. Избягвайте да ходите по ресторанти и сладкарници, за да не си вземете и нещо друго и така да превърнете деня в цял фест.

Четете цялата статия в www.tialoto.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК