Консумацията на отлежали сирена удължава живота

Чедър, бри и пармезан съдържат химикала спермидин, който понижава кръвното налягане

10.12.2020 | 11:56 Редактор: Юлия Христова
Консумацията на отлежали сирена удължава живота

Учени откриха, че консумирането на отлежали сирена в умерени количества може да помогне за увеличаване на продължителността на живота, съобщава “Експрес”, цитирайки Texas A&M University.

Сирена като чедър, бри и пармезан съдържат химикала спермидин, който понижава кръвното налягане и намалява вероятността от сърдечна недостатъчност и други сърдечно-съдови заболявания с 40%.

В лабораторни експерименти експертите установяват, че добавянето на спермидин към храната на животните увеличава продължителността на живота им с 25%, пише БГНЕС.

Те също така открили способността на веществото да блокира разпространението на увредени чернодробни клетки и по този начин предотвратява чернодробната фиброза. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК