Сингапур одобри продажба на месо, "отгледано" в лабораторни условия

В процеса на производство не са използвани антибиотици

05.12.2020 | 09:43 Редактор: Юлия Христова
Сингапур одобри продажба на месо,

Сингапур даде разрешение на американския стартъп Eat Just да продава изработено в лабораторни условия пилешко месо. Това е първото одобрение в глобален мащаб за месо, което не идва от заклани животни. Цената му ще е като тази на първокласното добре познато пилешко месо, предлагано в ресторантите в страната, пише "Ройтерс“.

Нуждата и търсенето на заместители като тази се формира от опасения за здравето, хуманното отношение към животните, както и околната среда. Алтернативи на растителна основа се появяват на рафтовете на супермаркетите все по-често.

Така нареченото чисто или култивирано месо, което се отглежда от животински мускулни клетки в лаборатории, все още има доста високи производствени разходи.

Междувременно редица фирми в различни точки на света тестват лабораторно отглеждана риба, говеждо и пилешко месо. В процеса на производство на пилешкото месо не са използвани антибиотици. Въпросният стартъп планира да произвежда и заместител на яйца.

Сравнително малкият мащаб на производство на култивирано месо предполага обаче ползване на немалко енергия и следователно емисии на въглерод. С разширяване на  мащабите  производителите вярват, че тази тенденция ще се обърне.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК