Спасиха живота на Барс - единственото куче, откриващо отрови в дивата природа

Той е бил натровен

04.12.2020 | 20:15 Редактор: Искра Ангелова

Кучето Барс, което е единственото в България, обучено за борба с отровите в дивата природа, спечели битката за собствения си живот. През какво е преминал Барс и как се е възстановил?

Барс е немско овчарско куче, което е родено в Унгария. Той и всички негови роднини назад в поколението му са били служебни животни. В България идва преди пет години по инициатива на дружеството за защита на птиците.

"Това, заради което взехме Барс, е една иновативна идея. Решихме, че един от начините да се справим с отровите в дивата природа, е като вземем следово куче. Той открива отровите - там, където се е случил инцидентът", каза Николай Терзиев от БДЗП - Хасково.

Тази пролет водачът на Барс забелязва малка подутина между лявото бедро и основата на опашката му. Оказва се перитонеална херния. Следват две операции в Пловдив и Стара Загора.

"Беше абсолютна борба за живота му, като кръвните му показатели бяха много лоши. Той беше натровен, защото бъбреците му не му работеха. Операцията първата е била правилно направена, няма коментари към работата на предния лекар. Понеже мястото е много чувствително и често се получават бактериални инфекции", допълни той.

Желанието му за живот обаче надделява и той започва бавно да се възстановява.

Вижте повече в репортажа на кореспондентна ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
5 rate up comment rate down comment 0
Лора
преди 3 години
Слава на Бога. Той заслужава да живее и всички животни. Милото. Дае живо и здраво още много години. Сигнализирай за неуместен коментар
3
17 rate up comment rate down comment 0
Гост
преди 3 години
Душичка. Живо и здраво да е кученцето. Сигнализирай за неуместен коментар
2
17 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
То за българия трябва 1000 кучета такива да се вземат. Сигнализирай за неуместен коментар
1
24 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Хубаво куче! Добре, че са го спасили! Сигнализирай за неуместен коментар