Защо е полезно да си говорим сами

Стресът не е маловажна емоция

23.11.2020 | 12:27 Редактор: Искра Ангелова
Защо е полезно да си говорим сами

Всички го правим, но рядко си го признаваме, за да не си помислят другите, че нещо не ни е наред. Говоренето сами – случва се, когато сме ядосани, щастливи, когато се чудим какво да си облечем, когато сме възмутени от някого или нещо и т. н.

Според учени психолози това е съвсем нормално и дори може да има някои ползи за здравето ни. 

Това е начин да намалите стреса

Говоренето сами е чудесен метод за подреждането на мислите, определяне на приоритетите на дневна база. Когато не сме в състояние да организираме собствените си мисли и приоритети, това повишава нивото ни на стрес. Стресът не е маловажна емоция, тъй като той се натрупва всеки ден и това води до промени във функционирането на тялото ни, като високо кръвно налягане, кожни проблеми, депресия, хранителни разстройства, затлъстяване и други.

Намалява чувството за самота

Още една полза от това да си говорим сами е, че така се чувстваме по-малко самотни. Самотата е гостенка, която понякога не забелязваме как се е настанила в живота ни. Трайната самота увеличава риска от развитие на деменция, инсулт, депресия, сърдечни заболявания.

По-добър самоконтрол

Самоконтролът е важна част от поддържането на добро здраве, особено когато става въпрос за поддържане на определени импулси. Разговорът със себе си може да ви помогне да управлявате по-добре тези импулси. Така например, сигурно сте забелязали как някои спортисти преди своето изпълнение си говорят сами на себе си. Това им позволява да намалят импулсивните реакции и да се представят максимално добре, и това не ги прави луди.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.

Снимка: Pexels

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
@@@@@
преди 3 години
Само лудите и социопатите си говорят сами. Сигнализирай за неуместен коментар