Продадоха текстове на Боб Дилън за $500 хил.

Колекцията е продадена в четвъртък

21.11.2020 | 20:10 Редактор: Радостина Димитрова
Продадоха текстове на Боб Дилън за $500 хил.

Отдавна изгубена поредица от документи на Боб Дилън, включително размишленията на композитора за антисемитизма и непубликувани текстове на песни, са продадени на търг за общо 495 хил. долара.

От базираната в Бостън RR Auction съобщиха, че колекцията, частно притежавана от покойния Тони Глоувър, дългогодишен приятел и довереник на Дилън, е продадена в четвъртък, като по-голямата част от ключовите експонати са отишли при купувач, чиято самоличност остава неизвестна.

Колекцията включва стенограми от интервютата на Глоувър от 1971 г. с Дилън и писма, които двамата си разменят. Интервютата разкриват, че Дилън е имал антисемитизъм в съзнанието си, когато е сменил името си от Робърт Цимерман, и че е написал "Lay Lady Lay" за Барбра Стрейзънд, предаде БГНЕС.

79-годишният Дилън беше близък с Глоувър, който почина миналата година. Двамата мъже влязоха в голямата музика през сцената на едно и също кафенето в Минеаполис. Вдовицата на Глоувър, Синтия Недлър, пусна документите на търг онлайн.

Дилън спечели Нобелова награда за литература през 2016 г., след като даде на света Blowin in the wind, Like a Rolling Stone, The Times They Are a-Changin и други химни на бурните 60 години на миналия век.

В аукционните артикули са включени текстове на песни на Дилън, написани след посещението на фолклорната легенда Уди Гатри през май 1962 г.

В разговор от 1971 г. с Глоувър Дилън обсъжда защо е сменил името си, казвайки: "Много хора са с впечатлението, че евреите са просто даващи пари назаем и търговци". 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК