fallback

Яденето на люти чушки понижава риска от сърдечни болести

В тях се съдържат много витамини и минерали

21.11.2020 | 09:30 Автор: Ивет Арабова

Някои световни кухни се базират на пикантния вкус, например индийската. Хората твърдят, че именно лютивият вкус прави храната много по-вкусна, други пък проронват по сълза-две и стоят настрана. Много време се е смятало, че именно заради горещия вкус, пикантното е вредно. Като разгледаме съдържанието на лютите чушки, основна съставка в пикантните храни и подправки, откриваме вещества, които имат благоприятен ефект върху здравето. Нови проучвания също подкрепят предимствата на пикантната храна.

Веществото, стоящо зад пикантната сензация, се нарича капсаицин. Това е природен химичен дразнител, който в големи дози може да причини чувство за изгаряне, дори и по кожата. Той се произвежда като вторичен метаболит в лютите чушки, най-вероятно, за да изпълнява защитна функция. 

В лютите чушки се срещат също така немалко количество витамини и минерали, например важният антиоксидант – витамин С, а също и витамин К, важен за кръвосъсирването. Пример за електролит в съдържимото на лютата чушка е калият, който е важен за цялото тяло и особено много за сърцето. Хора, консумиращи люти чушлета, имат намален риск от сърдечносъдови заболявания и рак, твърдят проучвания, представени пред Американската кардиологична асоциация. Антивъзпалителните, антиоксидантните, противораковите и контролиращите метаболизма фактори се дължат именно на веществото капсаицин.

За проучването били сравнени хранителните записи на 570 000 човека от САЩ, Италия, Китай и др. При сравнението на тези, неконсумиращи люти чушки, с тези, в чиито режим те се съдържат, учените открили, че при вторите сърдечносъдовите заболявания са с 26% по-малко, смъртността от рак е намалена с 23%, а общата смъртност с 25%. Предполага се също, че лютите чушки подпомагат и отслабването, предпазват стомаха и червата от язви и подсилват имунитета, информира Puls.bg.

За учените резултатите били изненада, но още веднъж показали, че диетата има значение за общото здравословно състояние на организма. Въпреки това, не е желателно да се прекалява с консумирането на люти чушлета. Не са изяснени точните механизми, които водят до представените резултати, затова с хипотезата не трябва да се прекалява. Следващата стъпка за учените е по-задълбочено проучване на случаен принцип, потвърждаващо сегашните резултати.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Любопитно
fallback