Ученик спечели програма за школа в Масачузетския институт

Темата, която разработва той е свързана с невронните мрежи

13.11.2020 | 20:26 Редактор: Юлия Христова

Вдъхновяваща история за 18-годишен ученик от математическата гимназия в София. Виктор печели конкурс за програма в Съединените щати, след като изследва невронните мрежи. За постиженията в науката по време на пандемия.

Виктор има значителен брой постижения зад гърба си. Ученик последна година в Софийската математическа гимназия, отличникът се гордее най-много с първата награда в конкурса на международната лятна школа в Мазачузетския технологичен институт. Заради пандемията програмата се провежда онлайн. 

"Това естествено въведе много трудности, включително и това че има хора във всяка една часова зона в целия свят-над школата слънцето никога не залязваше. Колкото и романтично това да звуни, за нас това означаваше, че някои неща ще са в 3 през нощта, в 5 през нощта и такива часове. Но смятам, че въпреки това се справихме и пак школата не загуби нито грам от блясъка си", казва той.

Темата, която разработва Виктор е свързана с невронните мрежи - алгоритми, които имитират човешкия мозък и са свързани с развитието на изкуствения интелект. А разработката му е публикувана и на една от най-значимите конференции в областта на изкуствения интелект. 

"Невронните мрежи в момента могат да разпознават много неща, обаче не могат да мислят. Нямат характеристиките на мислене, което ние хората искаме. Не могат да се ползват с неща като абстракции, което е много важно при нас хората и е нещо,което ние използваме постоянно. Нещо интересно е, че логическите задачи, които аз тренирах невронните мрежи, бяха много подобни на логическите задачи, които решавах аз във втори клас", допълва Виктор. 

Освен да учи по математика и компютърни науки, в свободното си време Виктор обича да свири и на китара. С този свой талант впечатлява и журито. А в момента се готви да кандидатства в Станфродския университет. 

Виктор споделя, че срещата с учени от световно ниво го вдъхновява. А следващата седмица самият той ще мотивира участниците на онлайн събитието за личностно развитие Future makers 2020, където ще бъде най-младият лектор.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК