Защо е полезно да ядем тиква?

Именно есента е подходящият сезон за този плод

06.11.2020 | 23:35 Редактор: Ивет Арабова
Защо е полезно да ядем тиква?

Есента е сезонът на тиквата и е време отново да поговорим за нейните невероятни вкусови и хранителни качества. Тиквата е един изключително полезен плод, който е не просто вкусен, а изпълнен с много полезни и здравословни елементи, като същевременно не съдържа много калории. Подходяща е за вашата диета и доставя на организма широка палитра хранителни вещества, от които организмът ви се нуждае в сезона на грипа и настинките. 

Хранителна стойност на тиквата (за 1 чаша)

Калории: 49;
Мазнини: 0,17 г;
Натрий: 390 мг; 
Въглехидрати: 12 г;
Фибри: 2,7 г; 
Захари: 5 г;
Протеини: 1,8 г. 

Тиквата съдържа полезни въглехидрати

Въглехидратите в тиквата са полезни и здравословни. Те са подходящи за хора, страдащи от диабет и застрашените от това заболяване, тъй като при консумацията им нивата на кръвната захар и инсулина не се повишават рязко. Тиквата е с нисък гликемичен индекс, което я прави чудесна за хора с проблеми с метаболизма, инсулинова резистентност, диабет или просто такива, които се опитват да отслабнат.

Полезни мазнини

В тиквата има много малко мазнини, но те са полезни. Растителните мазнини в тиквата са здравословни и важни за нормалното делене на клетките. Допринасят в контрола на кръвната захар и намаляват риска от дегенеративни заболявания, лош холестерол и високо кръвно налягане. 

Протеини

Тиквата е богат източник на протеини. Това я прави засищаща и хранителна. Тя е неизменен помощник в диетите, като благодарение на протеините в състава си тя стимулира обмяната на веществата и дава енергия.

Цялата статия четете на Az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 3
Тиквата- Боко
преди 3 години
Ние не я я ядем. Ние я търпим да управлява нашата държава и ресурси. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
Васова
преди 3 години
Приятно сюрпризирана. Обувките отговарят на размера. Получих това, което исках. Ще ги нося с удоволствие. Ще пазарувам пак от този сайт. Сигнализирай за неуместен коментар