Кучетата откриват коронавирус по-бързо от PCR тестовете

До момента в експеримента са участвали около 2200 пътници

06.11.2020 | 10:53 Редактор: Искра Ангелова
Кучетата откриват коронавирус по-бързо от PCR тестовете

Кучета, работещи на летището в Хелзинки-"Вантаа", гарантират "почти 100%" откриване на коронавирус много по-рано от PCR тестовете, съобщи ТАСС.

Изпитванията тестваха около 100 пътници на ден с животни. Пристигащите пътници бяха помолени да се подредят и да избършат лицата си със салфетка. След това я поставиха в буркан и я дадоха на кучетата да помиришат.

Животните се обучават да показват възможно заразяване с определени движения. Ако кучето предупреди персонала, че тестът е положителен, пътникът се подлага на PCR тест.

До момента в експеримента са участвали около 2200 пътници и 16 кучета, които работят на смени. Туристите се подлагат на "кучешкия тест" доброволно, съобщава БГНЕС.

Според Анна Хилм-Бьеркман от Университета в Хелзинки, използването на "кучета-снифъри" може да осигури евтина и бърза алтернатива на тестването със по-скъпите PCR-тестове на летищата. В момента този тест струва на летището в Хелзинки 300 000 евро.

"Знаем, че респираторните заболявания като Ковид-19 променят телесната миризма, така че има много голям шанс кучетата да я открият“, каза професор Джеймс Логан, председател на катедрата за контрол на заболяванията в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 месеца
Това доказва, че кучетата са по-умни от хората Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Шаро
преди 2 месеца
Джаф Джаф = положителен Джаф= отрицателен Сигнализирай за неуместен коментар