Как токсичната връзка влияе на тялото и психиката ни

Тя причинява прекомерно високи нива на стрес

02.11.2020 | 15:20 Редактор: Ралица Братанова
Как токсичната връзка влияе на тялото и психиката ни

Токсичната връзка не е просто вид лоши взаимоотношения, които рано или късно приключват. Тя може да разболее тялото ви и да направи психиката ви нестабилна. Страничните ефекти върху здравето, психиката и емоциите на страдащия партньор могат сериозно да пострадат и понякога е нужно твърде много време, за да бъде този проблем осъзнат, пише Az-jenata.bg.

Физическо страдание, отключване на заболявания

Токсичната връзка причинява прекомерно високи нива на стрес в тялото. Стресът в дългосрочен план може да накара тялото ви да започне да се разболява и да ви накара да се чувствате сякаш се разпада.

Психично отчаяние

Депресията и безпокойството могат да сринат психиката ви. Токсичните връзки крият капан, в който обичащата и отдадена личност попада все по-дълбоко и ако не се измъкнете от това блато, ще започнете да потъвате все по-дълбоко в натрапчиви мисли, съмнения, фокусиране единствено върху собствените си грешки, което ще ви срине.

Изолация

Един от характерните белези на човек, намиращ се в токсична връзка, е изолацията. Интересното е, че дори тези, които не осъзнават, че се намират в токсична връзка, дълбоко в подсъзнанието си усещат, че нещо не е наред. Дори да не могат да назоват проблема, те всячески се опитват да го скрият. За да го скрият, те започват постепенно да премълчават разни неща пред близки и приятели, а след това се откъсват и започват всячески да се изолират, за да не се налага да говорят за проблемите си.

Съмнение в себе си, неувереност

Независимо от начина, по който партньорът ви се държи с вас, вие можете да развиете несигурност в себе си. Има много типове токсично поведение, които отключват този симптом. Те варират от критика, неглижиране, съревнование, бягане от отговорност до нежелание за прекарване на време заедно. Всички тези типове поведение насаждат несигурност у страдащия партньор, като го подтикват да се чувства обезценен, човек, който не си заслужава.

Злоупотреби

Често се случва хора в токсични връзки и в депресия да злоупотребяват по различни начини със здравето си. Тютюнопушене, злоупотреба с алкохол и наркотични вещества са само част от зависимостите, които могат да възникнат или да се задълбочат, когато сте в токсична връзка. 

Изходът е един – прекратете връзката си, ако тя отравя живота и здравето ви. Открийте признаците, че се намирате в подобно положение и се откъснете. Рестартирането на живота ви ще ви помогне да излекувате тялото и психиката си, и да се почувствате отново щастливи. Процесът няма да е кратък и лесен, но си заслужава.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК