За дълголетие - премахнете вредните храни и закуски

И внимавайте с храната за вкъщи

29.10.2020 | 22:24 Редактор: Искра Ангелова
За дълголетие - премахнете вредните храни и закуски

Навиците, които имаме и които повтаряме всеки ден, оказват огромно влияние върху здравето ни. Вредните навици, някои от които на пръв поглед безобидни, могат сериозно да навредят на здравето ни и да намалят продължителността на живота ни. 

Кои са навиците, които трябва да преустановите и изкорените, за да подобрите шансовете си за по-дълъг живот?

Премахнете вредните храни и закуски

Хранителната индустрия печели милиарди от производството и продажбата на готови пакетирани храни, солени и сладки. Изкушението е голямо заради голямото разнообразие от вкусове. Повечето от тези храни съдържат ГМО продукти, трансмазнини и хидрогенирани мазнини, рафинирани въглехидрати, големи количества захари и подсладители, които подлагат тялото и метаболизма на истинско изпитание. 

Избягвайте тези храни колкото се може повече. За предпочитане е да ги изключите напълно от менюто си. Те не ви носят никакви ползи, а само вреди.

Внимавайте с храната за вкъщи

Изкушението да си поръчате храна за вкъщи е голямо. Много често тези храни са вредни, пържени, наситени с мазнини и въглехидрати. Храната, поръчана онлайн или по телефона, често е евтина и широко достъпна. Избягвайте я. Ако все пак поръчвате за вкъщи, гледайте храната да е приготвена от цели непреработени продукти. За предпочитане е сами да приготвяте храната си. Така ще сте сигурни какво съдържа и ще се предпазите от вредни съставки.

Използвайте по-малко сол

Излишъкът от натрий може да създаде здравословни рискове за намаляване продължителността на живота. Ако слагате твърде много сол в храната, това повишава риска от сърдечносъдови заболявания, високо кръвно налягане, диабет, задръжка на излишни течности, проблеми с бъбреците. Приготвянето на храната и контрола на влаганите в нея подправки и овкусители е най-добрият начин да се справите с излишъка от сол, който съкращава живота.

Четете цялата статия в www.az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК