Касисът - лечебно средство при язвa, гастрит, анемия, грип

Листата на растението са незаменими при авитоминоза и понижен имунитет

27.10.2020 | 13:20 Редактор: Ивет Арабова
Касисът - лечебно средство при язвa, гастрит, анемия, грип

Касисът (лат. Ribes nigrum) е храст с височина до 1-2 метра от семейство Каменоломкови (Saxifragaceae). Листата са 3 – 5 делни едро назъбени листа и цветове, събрани по 5 – 10 в увиснали гроздове. У нас се среща рядко в Западните Родопи, но често се отглеждат различни сортове. При стриване на листенцата между пръстите те издават силна специфична миризма. Касисът узрява в периода от юли до август. Касисът е студоустойчив и вирее добре на слънце, но успешно расте и на полусянка.

Касисът е уникално растение, листата му се използват като лечебно средство, а плодовете му са уникално вкусни. Плодовете му също се използват като лечебно и профилактично средство. Поради високото съдържание на витамин С и други активни вещества листата на касиса са незаменими при авитаминоза и понижен имунитет. Продуктите от растението възстановяват силата след дълги заболявания, а също възстановяват жизнеността след преумора.

Касисът се използва успешно и като помощно средство при лечение на пептични язви и гастрит. Растението има благотворен ефект и върху кръвоносните съдове и кръвотворенето, поради което се използва и при анемии. Фитонцидите, които се съдържат в касиса, го правят много ценен при простудни заболявания, инфекции като грип, бронхит, магарешка кашлица и т.н. Чаят от черен касис е добре известен в народната медицина като средство за лечение на кашлица. З

елените части на растението също са много полезни – те подпомагат поддържането на добро очно и сърдечно здраве. Касисът проявява и диуретичен ефект и е подходящ при задържане на течности. Касисът е благотворен и при хипертония и повишени нива на холестерол. По тази причина хората с ниско кръвно налягане трябва да внимават с употребата на растението. Касисът се счита и за силен алерген, за това той не е подходящ за консумация от малки деца до 3 години, информира Puls.bg.

Плодовете на растението съдържат витамини C, B1, B2, P, Е, каротени, захари, флавоноиди, антоцианови гликозиди, пектини, органични киселини и др. Листата са източник на флавоноиди, танини, есенции, лимонова киселина. За лечебни цели се използват листата и плодовете на растението. Изсушените плодове притежават слаба приятна миризма и кисело-сладък вкус.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК