Спирулината - пълна с витамини и минерали, помага за сваляне на кръвно

Тя е съставна чат на много смутита и сокове

26.10.2020 | 06:00 Редактор: Ивет Арабова
Спирулината - пълна с витамини и минерали, помага за сваляне на кръвно

Спирулината е синьо-зелено водорасло, намиращо се в сладководни и солени води. Веднъж използвана от ацтеките, сега тя присъства в много смутита и сокове. Тя е от рода на кафявите морски водорасли, но не е океанско растение. По-скоро може да бъде намерена в леко солените алкални води на много езера. 

Интересното е, че спирулината има само една клетка, но по размери надминава други водорасли около 100 пъти. Причината за нарастващата ѝ популярност се крие в здравословните ползи, които никак не са малко. Водораслото има хранителен профил с висока плътност, както и стимулиращи действия. Освен това е богата на витамини и минерали.

Ето и няколко доказани ползи за здравето от спирулината:

Минерали и витамини

Водораслото съдържа много витамини и минерали. В една супена лъжица сушена спирулина може да намерите 95,4 милиграма калий, 73,4 милиграма натрий, 13,6 милиграма магнезий, 8,4 милиграма калций, 8,26 милиграма фосфор, 2 милиграма желязо и 0,71 милиграма витамин С.

Освен това тя е богата на витамин В12, витамин Е, цинк, манган, мед и селен. Именно затова се използва за стимулиране на имунната система. Според експерти, тя повишава производството на антитела и цитокини, които са нужни на тялото да се бори с инфекциите и заболяванията. 

Осигурява протеин

Спирулината е особено подходяща за вегетарианци и вегани, които искат да добавят малко протеин в диетата си. Във водораслото той е 60%. Една супена лъжица изсушена спирулина осигурява около 4,02 грама протеин, което я прави задължителна съставка за смутита.

Понижава кръвното налягане

Водораслото също така може да помогне за балансиране нивата на кръвното налягане. В едно проучване от 2007 г. карат участниците да приемат 4,5 грама спирулина дневно в продължение на шест седмици. В края на експеримента те забелязват нормализиране на кръвното налягане. Те също така усещат и понижаване нивата на лошия вид холестерол, който може да доведе до сърдечни заболявания.

Цялата статия четете в Tialoto.bg.

Снимка: Bloomberg/Cesar Rodriguez

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК