Германците не просто обичат хляба - те го боготворят! А местните пекари с основание се гордеят със своите традиции, но и непрекъснато създават нови видове хляб. Така да се каже: германската пекарна е в крак с времето.
В страната се пекат над 3200 вида хляб и хлебни изделия. Всички рецепти са документирани в специалния регистър на Германския институт за хляба, който се намира в град Вайнхайм. В същия град е и седалището на Германската хлебопекарна академия. Регистърът на тестените изделия непрекъснато набъбва, защото в него периодически влизат и новите рецепти на кандидатите за майсторско свидетелство по пекарно дело. Без такова свидетелство в Германия нямаш право да отвориш собствена пекарна.
Хлябовете - модни и традиционни
Последният крясък на модата в хлебарството са рецептите за хляб с куркума, с октоподено "мастило", с парченца колбас и ревен, с кайсии и дори с ядливи цветя. А клиентите на германските хлебопекарни с удоволствие опитват необичайните нови сортове, за които даже си има обозначение на смесица от немски и английски: Fancy-Brote. Това название намеква, че въпросните нови видове хляб са забавна измишльотина.
Делът на чистия пшеничен хляб в Германия днес възлиза само на осем процента, ако не броим специалния хляб за препечени филийки. Около 25 на сто от хляба в германската търговска мрежа се пече от смесени видове брашно. На 16 на сто възлиза делът на пълнозърнестия хляб и на различните видове хляб със семки или трици. Пекарните и супермаркетите продават още 12 процента черен и 6 процента ръжен хляб, като делът на ръжения хляб постоянно расте. Останалите над 30 на сто в хлебопекарния сегмент се падат на различни други видове тестени изделия.
Как се справят пекарите в кризата
Пандемията от Ковид-19 за съжаление не подмина и хлебопекарството в Германия. Оборотът спадна, някъде наполовина, а другаде чак до 80 процента. Ето и причините: най-вече покрай рязко намаления брой на хората, които на път за работа си купуват сандвичи или други закуски. Освен това потребителите започнаха много по-масово да купуват хляб в супермаркетите, вместо в хлебарниците. Държавата обаче взе мерки, въведени бяха и различни други инструменти за финансово подпомагане на бранша с цел да се предотврати вълната от фалити, пише DW.
Според статистиката на браншовата организация на германските пекари, миналата година консумацията на хляб и тестени изделия на средното германско семейство е възлизала на 56,5 килограма. В този отрасъл в страната работят над 10 хиляди предприятия с годишен оборот над 15 милиарда евро. През тази година оборотът явно ще спадне, но в браншовата организация все пак са оптимисти и вярват, че последствията от пандемията няма да са чак катастрофални.
Снимка: Pixabay
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
Провериха критични участъци при водосбора на река Струма и река Конска
НА ЖИВО: Теглят жребия за Мондиал 2026
Каква е тайната на дълголетието на Дик Ван Дайк?
Кийт Ърбан съжалява за развода си с Никол Кидман – чувства, че е сгрешил
Хранителен режим при Хашимото
Стартират нови национални програми за скрининг на колоректален и цервикален рак
Защо корейското кимчи е полезно за имунната система?
Инфекция с Campylobacter при деца – как да я разпознаем?
Роботът Optimus е усвоил бягането, движейки се почти като човек
Открита е уязвимост в механизма за възстановяване на ДНК на раковите клетки
Blue Origin представи проектиран с AI източник на енергия за Луната
Учени разгадаха мистерията на радиационните пояси на Уран
Черен ден! Катастрофа взе три жертви край Търговище
Съдът на ЕС опровергава информация за допусната жалба срещу влизането ни в Еврозоната
Ограничават движението на автомобили във Варна през почивните дни заради два мача
Фратрия завърши годината с победа
Връчиха наградите „Доброволец на годината“ във Варна
Великобритания е готова да предаде на Киев замразените руски активи
Производителността на труда у нас ускорява ръст през третото тримесечие
SOFIX отчете близо 2% седмичен ръст до нов 17-годишен връх
Акционерите на „Софарма“ са гласували междинния дивидент от 7 ст. на акция