Защо е полезно да плачем?

Мозъкът, бъбреците и симпатиковата нервна система работят съвместно, за да освободят хормони

18.10.2020 | 21:01 Редактор: Искра Ангелова
Защо е полезно да плачем?

Плачът е нещо, което някои от нас потискат, други се страхуват от него, за да не изглеждат слаби. Сълзите са естествен феномен, механизъм, който тялото ни има неслучайно. Плачът е полезен по няколко причини. Независимо дали е причинен от болка, тъга или дори радост, тялото използва плача, за да се прочисти и да възстанови баланса си.

Според Американската академия по офталмология има три вида сълзи. Базалните сълзи са постоянни, те присъстват непрекъснато в очите, за да ги смазват и защитават. Рефлекторните сълзи се появяват, когато тялото трябва да отмие някакъв дразнител, навлязъл от външната среда – прах, дим. Емоционалните сълзи са тези, които са породени от повишено емоционално състояние на тъга, тревожност, обида, радост, изобщо силни емоции, както добри, така и лоши. 

Докато базалните и рефлекторните сълзи се състоят най-вече от вода, емоционалните сълзи са наситени с хормони на стреса, които тялото се опитва да "изплаче", пише Psychology Today.

Какво се случва в тялото, когато плачем?

Когато настъпи задействащо събитие, независимо дали е от радост или тъга, тялото го възприема като стрес. Мозъкът, надбъбречната жлеза, бъбреците и симпатиковата нервна система работят съвместно, за да освободят хормони, които подготвят тялото за битка със стреса. Сърцето и белите дробове реагират, учестявайки дишането, като осигуряват допълнителен кръвен поток към мускулите.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.

Снимка: Pexels

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК