fallback

Черните дупки поглъщат звездите, превръщайки ги в... спагети

Учените наблюдават подобни явления от много години

12.10.2020 | 21:21 Автор: Георги Камарашев

Астрономи направиха първите снимки на поглъщане на звезда от черна дупка, разтегляйки я до тесни линии, подобни на спагети, след като тя се приближава опасно близо до нея. Статия, описваща уникалния феномен, е публикувана от научното списание "Monthly Notices of the Royal Astronomical Society".

"Някога си мислехме, че черните дупки "поглъщат" звезди само в научната фантастика. Но това се случва в действителност. Първо успяхме да проследим как една супер масивна черна дупка разкъсва на тънки ивици около половината от звезда с маса, подобна на слънцето", обясни един от авторите на статията, доцентът в Университета в Бирмингам Мат Никол.

Изследователите са на мнение, че вероятно всички галактики във Вселената са съсредоточени около една или дори няколко свръхмасивни черни дупки. Например в Млечния път има черна дупка Sgr A* (Стрелец А със звездичка), която се намира на разстояние 26 000 светлинни години от Земята. Астрономите предполагат, че тя е около 4 милиона пъти по-тежка от Слънцето.

Учените наблюдават подобни явления от много години. Те се използват за тестване на теорията на относителността, за да се разберат по-добре свойствата на черните дупки и да се разбере как е устроено тяхното обкръжение.

Никол и колегите му са първите, проучили първия етап от този процес, който астрономите наричат "спагетиране". По време на този процес звездата, под влиянието на привличането на черната дупка, е разтегната в множество тесни ленти от много гореща плазма.

Надеждата на астрономите е, че по-нататъшните наблюдения и други подобни последици от сближаването на черни дупки и звезди с помощта на по-мощни инструменти ще им помогнат да намерят отговор на въпроса как протича спагетирането на звездите и какво се случва с тях след това, информира БГНЕС.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Любопитно
fallback