Вековна традиция: Облечени в носии логодажките баби приготвят автентична паста

Тараната е специалитет на жителите на благоевградското село

11.10.2020 | 17:10 Редактор: Ралица Братанова

От векове жителите на благоевградското село Логодаж приготвят автентична паста наречена тарана. Когато реколтата се прибере, бабите от селото се захващат със зимнината.

Облечени в традиционни български носии, на открито, сред природата логодажките баби запретват ръкави.

Корите за юфка и тараната трябва да изсъхнат хубаво на слънце, след което се препичат в печка и логодажката паста е готова за сервиране.

Самите жени казват "пенсиите са ни малки, но пък мазетата са ни пълни, не ни е страх от зимата". А зимата винаги се преживява по-лесно с домашно приготвена храна.

Вижте още в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК