Защо няма живот на Венера?

Изследователи са на мнение, че движението на Юпитер вероятно е ускорило съдбата ѝ като негостоприемна планета

04.10.2020 | 08:30 Редактор: Георги Камарашев
Защо няма живот на Венера?

Венера някога е била планета, която не е била твърде различна от Земята и ако Юпитер не беше променил орбитата си около слънцето, според изследователите може да е бил в състояние да поддържа живота, предаде CNN.

В резултат на това, че Юпитер - най-голямата планета в нашата Слънчева система - се приближавала и след това се отдалечавала от Слънцето в ранното му формиране, огромното гравитационно привличане на планетата ефективно убива потенциално подобната на Земята среда на Венера, твърдят авторите на проучване публикувано в Planetary Science Journal намерено.

Венера е втората най-близка планета до Слънцето и сега има повърхностна температура от около 880 градуса по Фаренхайт (471 градуса по Целзий) - над точката на топене на оловото. Това е по-горещо от Меркурий, въпреки че Меркурий е по-близо до Слънцето.

Изследователи от Калифорнийския университет в Ривърсайд (UCR) заявиха, че движението на Юпитер вероятно е ускорило съдбата на Венера като негостоприемна планета.

Учените създадоха модел на Слънчевата система, за да научат как орбитата на всяка планета си влияе взаимно. Те установяват, че когато Юпитер е бил по-близо до Слънцето преди около милиард години, Венера е имала орбита 0,3, което означава, че има по-голяма вероятност планетата да е обитаема.

Поради огромните размери на Юпитер, той има способността да нарушава орбитите на околните планети.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК