Ценители на музиката станаха за кратко диригенти на Русенската опера

Подобна инициатива се прави за първи път в България, а каузата е благотворителна

01.10.2020 | 20:35 Редактор: Искра Ангелова

Русе отбеляза по нетрадиционен начин Международния ден на музиката, който се чества на днешния 1 октомври. В центъра на града се състоя концерт на оркестъра на Русенската опера, а в ролята на диригенти влязоха любители от публиката.

Подобна инициатива се прави за първи път в България, а каузата е благотворителна.

Предизвикателството да хванеш диригентската палка и да водиш оркестъра, се оказа интересно за почитателите на музиката в Русе. На подиума се качиха хора на различна възраст и с различни професии, които дирижираха популярни произведения. 

"Когато минах тук, чух музиката и знаех, че ще изляза, защото обичам такива събития и обожавам музиката. Беше ми много забавно и много хубаво", сподели Валя Петрова.

Сред най-ентусиазираните бяха младите музиканти от Училището по изкуствата. 

"Моите седмокласници от вчера се вълнуват страхотно дали ще могат да имат възможността да разберат какво става и как се дирижира оркестър, както виждате тук сме, те вече доста добре се справят", коментира директорът на Училището по изкуства Мария Дуканова.

Идеята за необичайния концерт е дългогодишна мечта на главния диригент на операта. 

"Беше нещо прекрасно. Видях усмивките не само на хората, които присъстваха като граждани, а и на оркестъра, което е изключително важно. Видя ли усмихнат моя оркестър, за мен това е най-голямото щастие, защото знам, че те се чувстват истински оценени, щастливи и доволни. Диригентската палка е един от най-малките и най-леките инструменти музикални, но за сметка на това зад нея седи много труд", категоричен е главният диригент на Русенската опера Димитър Косев.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК