Старт на археологическите проучвания в Кабиле

През 2014 г. Регионален исторически музей – Ямбол започна дългосрочен проект за проучване на римския военен лагер

01.10.2020 | 23:01 Редактор: Георги Камарашев
Старт на археологическите проучвания в Кабиле

На 1 октомври започват редовните археологически проучвания в Археологически резерват "Тракийски и античен град Кабиле".

Тракийският и античен град Кабиле е един от най-емблематичните археологически обекти от Античността, разположени в Югоизточна Тракия. В хронологически план градът съществува от IV в. пр. Хр. до кр. на VI в. сл. Хр. През римската епоха от 136 г. сл.Хр. е един от най-значителните римски военни лагери в провинция Тракия.

През 2014 г. Регионален исторически музей – Ямбол започна дългосрочен проект за издирване и проучване на римския военен лагер в Кабиле. Извърши се финансиране на мащабно геодезическо проучване в непроучените части на археологическия резерват. Съобразно резултатите от него бяха предприети проучвания в най-перспективния участък, в резултат на което към този момент изцяло е проучен трибунориума (къщата на военния командир), улиците около него и част от представителна сграда.

През настоящата година екипът на Регионален исторически музей – Ямбол под ръководството на ас. д-р Стефан Бакърджиев и Мирослав Козарев за трета поредна година ще продължи разкопките на представителната сграда. Тя е много масивна и с площ от над 2000 квадратни метра. Изградена е с няколко строителни техники, които са свързани и с различни строителни периоди от нейното функциониране. Към момента от самата сграда е проучена голяма галерия с настилка от строителна керамика споена с хоросан. 

Археологическите проучвания през 2020 г. се извършват с финансиране от Министерство на културата по проект на Регионален исторически музей – Ямбол в размер на 22 822 лв., информира БГНЕС. 

Снимка: Pexels.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК