Какви са последиците от носенето на тежки раници при учениците?

Учебните чанти не трябва да надвишават 10-15% от теглото на децата

25.09.2020 | 23:15 Редактор: Виктория Гетова
Какви са последиците от носенето на тежки раници при учениците?

Със започването на всяка учебна година стартират и дискусиите по отношение на вредата от тежките раници и как тяхното тегло да бъде намалено. Един от методите, които започна да се въвежда е осигуряването на шкафчета, в които да се държат част от учебните материали. Но тази практика все още не е твърде разпространена и трудно се внедрява в голяма част от училищата.

Болките в гърба са един от първите признаци на носенето на тежки раници, извън позволеното тегло, което според експертите трябва да не надвишава 10 до 15% от теглото на детето. Важно е да се отбележи, че все пак болките в гърба са проява на действието на няколко фактора, не само на тежестта на раницата. Значение има и недостатъчно развитата мускулатура.

Все повече става броят на децата, които не се записват на някакъв спорт и прекарват дълго време във статични позиции, които натоварват допълнително опорно-двигателния апарат.

Редовните физически упражнения имат отношение не само върху развитието на мускулните групи, но също така оказват положителен ефект върху развитието на костната система.

Прекомерното тегло на раницата е само едната страна на монетата, от другата се намира и неправилното ѝ носене. Препоръките са за носене на ляво и дясно рамо едновременно, а не преместване от едното на другото, което води до изкривяване на стойката. Дори когато учениците разпределят правилно тежестта, в случай че често застават с тежестта на единия крак се води до неравномерно разпределение и съответно натоварване на гръбнака и таза.

Натоварването по този начин на гръбначния стълб, в съчетание с развиващата се още костна система води като краен ефект в началото до т. нар. функционални изкривявания – тези, при които след заемане на изправена поза се нормализира и формиралото се изкривяване. Последващ етап са вече постоянните изкривявания, които и при промяна на позицията гръбнакът остава изкривен в съответните равнини.

Докато функционална сколиоза се овладява лесно и ефективно, при останалите разновидности се налага по-продължителни усилия, включващи комплекси с упражнения, а в някои случаи и други процедури от "арсенала" на физиотерапията. При по-напреднали случаи се стига да поставянето на т. нар. корсети, които имат за цел да поддържат гръбнака, а при най-тежките и до оперативна интервенция.

Проучвания показват, че над половината от децата под 15-годишна възраст страдат в една или друга степен от болки в гърба. През последните години редица проучвания установиха връзка между училищните раници и различни видове травми на врата и раменете, болка в гърба и не на последно място затруднено функциониране на белите дробове.

Проучване проведено в Холандия открива обратна връзка между практикуването на определени спортове и болката в гърба при децата. С други думи колкото повече часове отделят децата за спортуване, толкова по-рядко се оплакват от болка в гърба.

Как правилно да изберете подходяща раница четете в puls.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК