Как кофеинът помага на кожата и косата ни?

Намялва риска от стареене, възстановява UV щетите

26.09.2020 | 07:40 Редактор: Ралица Братанова
Как кофеинът помага на кожата и косата ни?

Чаша кафе, какао, чай или пък енергийна напитка... Събуждат сетивата ни, дават ни повече енергия. Всичко това се дължи на съдържащия се в тях алкалоид, наречен кофеин. Но кофеинът има запазено място и в козметичната индустрия, както и в домашните ни разкрасителни трикове с кафе, какао или чай, пише Az-jenata.bg.

Как помага на кожата и косата?

1. Намалява риска от преждевременно стареене на кожата, което е причина за появата на бръчки, фини линии и загуба на еластичност. Кофеинът успешно се справя със свободните радикали, които са една от най-честите причини за този негативен процес.

2. Успокоява възпалението. Кофеинът има противовъзпалителни свойства, които го правят полезен за намаляване на възпалението и зачервяването на кожата. Така кожата е по-малко зачервена, тенът ѝ е равномерен.

3. Намалява подпухването на долния клепач и тъмните кръгове под очите. Ето защо опитайте маска за лице със смляно кафе и кокосово масло. Ще почувствате кожата си по-стегната и свежа, а погледът ви ще засияе.

4. Намалява целулита. Кофеинът присъства в редица продукти за третиране на кожата при целулит, както и в хранителни добавки за отслабване. Той намалява натрупването на мастни клетки, стяга кожата.

5. Кофеинът има положително въздействие и при розацея, спомагайки за намаляване зачервяването на кожата. Той подобрява кръвообращението и действа като мощен антиоксидант.

6. Възстановява UV щетите. Според проучвания, кофеинът може да възстанови уврежданията на кожата, причинени от излагане на UV лъчи. Ето защо е хубаво по-често да консумираме зелен чай, освен хубаво кафе и да си правим разкрасяващи грижи за кожата с него.

7. Косата е по-силна. Състоянието на нашата коса зависи от здравето на космените фоликули и цикъла на растеж на косата. Кофеинът стимулира растежа на косата, правейки я здрава и красива.

8. Намалява косопада. Може би сте забелязали, че кофеинът е част от състава и на редица шампоани за косопад. Прилагането им намалява този проблем. Може да пробвате да изплаквате косата си и с изстудено кафе, както и да си правите маски със смляно кафе и зехтин, масло от жожоба или кокосово масло. Това ще укрепи космените фоликули.

9. Намалява появата на акне. Нежният пилинг с кафе действа противовъзпалително и антибактериално, като спомага за намаляване на вредните бактерии, причиняващи появата на акне.

10. Намалява врастването на косъмчетата. Досаден проблем, който често се появява в областта на краката след обезкосмяване. Малко утайка от кафе със зехтин се превръща в чудесен пилинг за тяло, който почиства мъртвите кожни клетки, намалява обръщането на косъмчетата, но и стяга кожата.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Иян
преди 3 години