Кои са начините да ядем домати

Те не трябва да се консумират на гладно

16.09.2020 | 03:00 Редактор: Искра Ангелова
Кои са начините да ядем домати

Основната и най-ценна съставка на доматите – ликопена /каротиноид със силно изразени антиоксидантни свойства/, усилва действието си когато бъде консумиран след термична обработка и добавяне на масло. Това отбелязва потребител на китайската платформа Sohu в специална статия за това как трябва да се ядат доматите, така че да са максимално полезни, пише ТАСС.

Той отбеляза, че доматите съдържат витамините С и Е и антиоксиданти, подобряват състоянието на кожата и предотвратяват развитието на някои видове рак.

"Много хора предпочитат да ядат доматите сурови с надеждата, че така получават максималното количество витамин С от зеленчука. Всъщност пресните зеленчуци не винаги са източник на хранителни вещества, и това особено важи за доматите", обяснява блогърът, информира БГНЕС.

Антиоксидантните свойства на ликопена в доматите могат да бъдат подобрени чрез термична обработка и добавяне на масло, добавя още мъжът.

"Витамин С традиционно се унищожава по време на термичната обработка, но това не намалява хранителната стойност на домата", се казва в статията.

Второто правило при консумацията на домати е да не се премахва кожицата им, тъй като тя съдържа множество полезни вещества.

В същото време авторът на статията предупреждава, че доматите не трябва да се ядат на гладно.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
Щерю
преди 9 месеца
- Е-е, добре, че беше тоя китаец! Щото ние у село доматите с коловете ги ядем... Сигнализирай за неуместен коментар