fallback

Кои маски предпазват най-добре от коронавирус?

Те трябва да блокират големите капчици, отделящи се при кашляне и кихане

09.09.2020 | 22:18 Автор: Виктория Гетова

Ако искате да разберете дали маската ви дава някаква по-сериозна защита срещу респираторна инфекция, опитайте се да изгасите свещ през нея. Ако пламъкът угасне, носенето ѝ създава само илюзия за такава.

Предстои да навлезем отново в студеното полугодие. Затварянето ни връща вероятността от по-лесно разпространение на коронавируса помежду ни и носенето на маската остава единствената сигурна мярка да предпазим другите и себе си от причинителя на Ковид-19.

Идеалната маска, за да има смисъл да я носим, трябва да блокира както големите капчици, отделящи се от устата ни при кашляне и кихане, така и от микроскопичните аерозоли, които се излъчват при говорене и издишане.

Маската трябва да покрива добре носа и устата, така че до организма да не достига въздух, който не е преминал през филтър. Всяка пролука обезмисля носенето на маската.

От началото на пандемията минаха няколко месеца, през които отново се изследва ефективността на маските срещу респираторна инфекция. Изводите на публикация на Business Insider събират в едно накратко наличните нови и стари данни.

Правило е, че колкото повече слоя има маската, толкова по-висока защита дава тя. Друг извод е, че колкото по-плътна е тя, толкова по-добра е. В този смисъл маските от плат, подобен на този на тениските, може да даде защита от капчиците, но ефективността им срещу аерозолите е едва 51%. Шаловете и кърпите на устата също дават някаква защита, но „някаква“ – една от най-ниските 44% от капчици и 49% от аерозоли. И тази „защита“ важи само в продължение на 30 секунди, ако се споделя помещение с вече заразен човек. След 20 минути използване на шала като маска, неговата ефективност пада едва на 24%.

Най-ефективни си остават маските N95, които филтрират 99,9% от големите частици във въздуха и 95% аерозолите. Следвани са от хирургическите маски, които макар и изглеждащи несериозни и евтини, дават 98,5% защита от капчици и 89,5% от аерозоли. Ефективността им се дължи на плътния нетъкан текстил. Изследване доказва, че те са три пъти по-ефективни от домашните масли срещу грипните аерозоли.

По показател филтриране на аерозолни частици по-ефективни от хирургическите дори са хибридните маски – 94%, но техният процент филтрация срещу капчици е малко по-нисък – 96. Хибридните маски комбинират два слоя памучна тъкан с гъстота над 600 нишки и друг материал като коприна, шифон или трико. Тези маски обаче дават тази ефективност при нормален въздушен поток. При кашляне и кихане защита им пада значително.

Маската произведена от два слоя памучна тъкан дават следния ефект на филтриране: 99,5% от капчици и 82% от аерозоли. Маската направена от материя подобна на кухненска кърпа, съответно: 98% и 72,5%.

Слаб филтър срещу капчици и аерозоли осигурява маската от естествена коприна – съответно 44% и 49%. Но маската от четири слоя копринена тъкан може да филтрира 88% от капчиците и 86% от аерозолите при слаб въздушен поток, тоест при нормално дишане.

Четете още по темата в puls.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Любопитно
fallback