Навръх Съединението: Младоженци си казаха "да" в носии и под звука на гайда

Те искали да се върнат към корените си

09.09.2020 | 15:10 Редактор: Ралица Братанова

Двама влюбени от Кърджали, решиха да си кажат "Да" навръх Съединението. Облечени в традиционни народни носии и под магичния звук на родопската кабагайда.

Златина и Анатоли Белидерови - едно младо семейство от Кърджали, решило  да свърже  живота си в Деня на Съединението по  стар български обичай.

Разказват ни за решението си, да се върнат назад към корените си именно в един такъв важен за тях момент.

“Не само пищните тържества и новите дрехи ти правят празника. Искахме нещо различно, не някоя натруфена, изкуствена сватба. Искахме да се върнем към корените си,  за нас бе важно да се доближим  до хората от едно време“, разказват младоженците.

И се случва. В деня на сватбата са облечени в носии. Тя в тракийска, той в родопска.

"Моята е тракийска, понеже ние сме тракийци, а неговата е родопска, защото е с родопска жилка. Не ни затрудни подготовката, защото всеки от нас имаше по нещичко останало от своите баби и дядовци“, твърди младото семейство.

Младоженката например е с ризата и престилката на своята баба, сукманът пък е шит на ръка. А в един от най-емоционалните моменти, когато  под звуците на гайдата, булката бива изведена от дома на родителите си, тя е покрита с огнено, червено було, както е повелявала традицията.

Неслучайно избират и Деня на Съединението.

"Видяхме, че датата 6 септември се пада в неделя. По църковно му е добре да е в неделен ден а и носи символика - В Деня на Съединението ние се съединихме“, изрича младата невеста.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 

 


2
0 rate up comment rate down comment 0
ловец на шаферки
преди 3 години
Малии кви бомби има шаферката, ей това е парче! Искам яяяяя..... Що ме нямаше на това хоро да се хвана до нея .... Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Красавци! Да са живи и здрави,да постигнат всичко за което мечтаят! Сигнализирай за неуместен коментар