"Завърналите се": Българско семейство загърби лукса на Миконос и заживя в Стара Загора

25.04.2019 | 10:07 Редактор: Юлия Христова

Живот на остров. Не, това не е историята на Робинзон Крузо, а разказ за осъзнатия избор на едно българско семейство да загърби лукса на гръцкия Миконос и да се завърне в Стара Загора. След 16 години живот и работа на гръцкия остров, Диляна и Георги решават да поемат по обратния път към дома. 

Желанието децата им да останат българи води Диляна и Георги у дома. Занимавали се с какво ли не на острова като емигранти, днес семейството развива собствен бизнес в града на липите. Казват, че мислят добро и добро ги застига.  

Георги си спомня с усмивка за времето, когато е напуснал България. Разбрал, че трудно ще си намери работа с диплома по вътрешна архитектура и мебелно производство, през 2001 г. той заминава за Миконос, където живеее неговата майка. Първоначалният план е да остане там три месеца. Тези три месеца обаче неусетно стават 16 години.

Запознава се със съпругата си Диляна в родния ѝ град Стара Загора. Не след дълго двамата решават да се установят трайно на остров Миконос. И така цели три петилетки. Преди три години отварят заведението си със събраните на острова пари. Признават, че като всяко начало и при тях е имало тежки моменти. 

Прибират се в България заради бъдещето на децата им и за да знаят те български език, макар и родени в Гърция.