Най-лошата прогноза се сбъдна, нивото на Световния океан се повиши

Големи площи на Антарктика и Арктика ще бъдат свободни от лед

01.09.2020 | 11:02 Редактор: Искра Ангелова
Най-лошата прогноза се сбъдна, нивото на Световния океан се повиши

Климатолозите са установили, че поради топенето на ледниците в Гренландия и Антарктида, нивото на Световния океан се е увеличило с почти два сантиметра през последните 30 години. Това предполага, че ситуацията се развива според най-лошата прогноза на ООН, пишат учените в научното списание Nature Climate Change, цитирано от TACC.

"Може да се очаква, че със затоплянето на океана и земната атмосфера ледниците ще започнат да се топят по-бързо, но скоростта на това топене се оказа по-бърза, отколкото бихме могли да си представим. нека бъдем готови за това, което води до повишаването на морското равнище", каза един от авторите на изследването, климатолог от Университета в Лийдс (Великобритания), Том Слейтър.

Почти всички климатолози на Земята днес не се съмняват, че съществува глобално затопляне и че то ще промени коренно лицето на планетата, ако повишаването на температурите не може да се задържи до 1,5 ° C в сравнение с доиндустриалните нива. Това се доказва не само от компютърни модели на климата на планетата, но и от данни от климатични спътници, наземни метеорологични станции и океански шамандури, информира "Фокус".

Първите и основни жертви на този процес ще бъдат, както вече показва практиката, полярните райони на Земята и планинските ледници. Температурата на тяхна територия вече е станала с 4-9 ° C по-висока от предишните векове. Поради това тяхната площ може да бъде значително намалена, в резултат на което големи площи на Антарктика и Арктика ще бъдат свободни от лед.

Ако ледът в Арктика и Антарктика изчезне напълно, тогава, както показват изчисленията на учените, морското равнище ще се повиши с около 60 метра. Поради това значителна част от крайбрежните низини, където се намират много от най-големите градове на Земята, ще бъде под вода.

През 21 век, според прогнозите на експерти на ООН, морското равнище може да се увеличи с 30-50 см, но много учени предполагат, че тази цифра всъщност може да е 2-3 пъти по-висока.

Повишаване на нивото на океана

Слейтър и колегите му получиха допълнително потвърждение на тези прогнози чрез изучаване на данни от климатичните спътници на проекта IMBIE. В неговите рамки учените се опитват, използвайки данни от орбитални сонди, да преценят колко маса са загубили ледените шапки на Антарктида и Гренландия и колко морско ниво се е повишило поради това.

Използвайки тази информация, учените изчислили как топенето на ледници през последните 30 години се е отразило на нивото на Световния океан. Те сравниха получените стойности с прогнозите за климатични модели от Междуправителствената група на ООН по изменението на климата (IPCC).

Оказа се, че поради топенето на двата най-големи континентални ледени масива на Земята от 1990 г. насам, морското равнище се е увеличило с около 1,9 см. Антарктида го е увеличила с около 7,2 мм, Гренландия – с малко повече от сантиметър, а останалото е от други ледници, които са започнали да се топят в края на миналия век.

Изследователите отбелязват, че по-голямата част от това увеличение се е случило през последните години и сега нивото на океаните се повишава с 4 мм всяка година. Подобна скорост, според климатолозите, вече е много по-висока от прогнозираната от климатичните модели, изградени с очакването, че глобалното затопляне ще се развива според най-лошия сценарий и човечеството няма да се бори по никакъв начин.

"Ако топенето на лед се ускори със същата скорост, тогава нивото на Световния океан до края на века ще се увеличи с допълнителни 17 см, без да се отчита топлинното разширение на водата и други фактори. Това ще бъде достатъчно, за да наводни повечето големи крайбрежни градове в света, особено при бури, които започнаха да се случват два пъти по-често", - обобщи колежката на Слейтър от университета Анна Хог.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК