Архитект проектира прозрачни тоалетни от "умно" стъкло в Токио

Гражданите и гостите на японската столица са силно впечатлени от инсталациите

23.08.2020 | 16:28 Редактор: Ивет Арабова
Архитект проектира прозрачни тоалетни от

На пръв поглед концепцията изглежда силно объркваща - прозрачни тоалетни, чиито стени позволяват да се вижда всичко вътре. Но те са изработени от "умно” стъкло, което става матово в момента, в който някой влезе в тях. И отвън вече не се вижда, какво се случва вътре, пише "Евронюз”.

Прозрачните тоалетни бяха планирани за олимпийските игри в Токио, които обаче бяха отложени заради пандемията от коронавирус. Идеята за тях възникна като контрапункт на тъмните и често мръсни обществени тоалетни.

Прозрачните тоалетни са проектирани от известния архитект Шигеру Бан, който вече спечели престижната награда за архитектура "Притцкер”. Според "Ню Йорк Таймс”, друг известен архитект – Оливие Рамбер вече е поставил експериментални тоалетни от стъкло в Лозана. Цветовете на тоалетните в Токио носят живописните имена на екзотични плодове: манго, лайм, а лилавите са наречени "диня”, предава БГНЕС.

Гражданите и гостите на японската столица са силно впечатлени от прозрачните тоалетни. Някои обаче имат опасения, че нещо с "умното” стъкло може да не проработи и рискуват да изложат на показ всичко, което правят вътре. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК