Находка в Лесото: 422-каратов диамант за 18 млн. долара

Събитието идва на фона на трудностите в индустрията заради коронавируса

22.08.2020 | 16:40 Редактор: Ивет Арабова
Находка в Лесото: 422-каратов диамант за 18 млн. долара

Малък производител на диаманти със седалище в Лондон, известен със своите находки на едни от най-скъпите диаманти в света, е открил пореден голям камък, съобщава Bloomberg.

Gem Diamonds Ltd. съобщи в петък, че е добил 442-каратов диамант в мината си "Летсенг“ в Лесото. Въпреки че преди изрязването и обработката е трудно да се определи цена на находката, тя може да достигне до 18 млн. долара, смята анализаторът на BMO Capital Markets Едуард Стърк.

Като се има предвид колко рядко се намират толкова големи диаманти, търсенето им остава устойчиво, дори и във времена, в които индустрията се задъхва. Мината "Летсенг“ е известна с размерите и качеството на диамантите, които се добиват от нея и има най-високата средна цена за продукцията си в света. Преди две години Gem Diamonds откри 910-каратов камък с размера на две топки за голф, който продаде за 40 млн. долара.

Откритието се случва в момент, когато световната диамантена индустрия е поставена на колене заради пандемията. Магазините за бижута затвориха врати, а индустрията за обработка и рязане на диаманти в Индия, която на практика обработва всички камъни в света, трябваше да спре работа. Това доведе до срив на продажбите на лидерите в сектора като De Beers и Alrosa, информира Investor.bg

"Откритието на този забележителен 442-каратов диамант, един от най-големите в света диаманти, открити тази година, е още едно потвърждение на калибъра на мината "Летсенг“ и нейната способност последователно да произвежда големи, висококачествени диаманти“, заяви в позиция Клифърд Елпик, главен изпълнителен директор на Gem Diamonds.

Снимка: Bloomberg/Waldo Swiegers

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК