Белите мечки може да изчезнат до 2100 г.

Според изследване това зависи от нивото на парниковите газове в атмосферата

21.07.2020 | 13:02 Редактор: Наталия Тотева
Белите мечки може да изчезнат до 2100 г.

Според изследователи, до 2100 г. по-голямата част от субпопулацията на белите мечки в Арктика ще бъде застрашена от изчезване заради намаляването на морския лед. Резултатите от изследването са публикувани в списание "Nature Climate Change".

Белите мечки от вида Ursus maritimus използват леда за лов на тюлени. През лятото, когато ледовете край брега започват да се топят, животните остават на сушата, където практически са лишени от храна и живеят, благодарение на натрупаната мазнина. 

Топлият сезон в Арктика се увеличава, а площта на морския лед намалява. Причината е глобалното затопляне. Белите мечки са принудени всяка година да остават по-дълго на континента.

Канадски и американски учени под ръководството на Петер Молнар от университета в Торонто разработили математически модел за изменение на ледената покривка на арктическите морета за периода 1979 – 2016 г. 

В най-южния сезонен леден екорегион, обхващащ североизточния бряг на Канада и западния бряг на Гренландия, където през лятото преди това не е имало лед, мечките са свикнали да живеят в топлия сезон на сушата, да хранят малките си и да пестят енергия.

В други региони полярните мечки традиционно използват ледени късове през лятото, за да ловуват от тях. Сега по тези места – арктическите брегове на Русия, Гренландия и Аляска, ледът практически липсва през лятото, а мечките от тези субпопулации са особено уязвими.

Знаем, че полярните мечки могат да оцелеят без храна доста дълго време, но специфичните прагови стойности са били неизвестни, пише БГНЕС. Учените са ги дефинирали поотделно за всеки екорегион, използвайки модели за динамичен енергиен баланс, основаващи се на определяне на енергийните нужди на животните при различни динамични режими.

Оказва се, че до 2100 г. праговите стойности ще бъдат надвишени за 13 субпопулации, представляващи около 80 % от всички полярни мечки. Според изследователите, малките ще бъдат изложени на най-голям риск поради продължителното гладуване, а най-малко ще са застрашени самотните възрастни самки.

Резултатите от проучването показват, че при сценарий с високо ниво на парникови газове в атмосферата, до 2100 г. практически всички бели мечки в Арктика ще изчезнат, докато при умерено ниво на газовете субпопулациите ще може да се запазят.

Учените изключват възможността белите мечки да се адаптират към постоянен живот на сушата.

Снимки: Pexels.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК