Румъния забрани неприятните и приятнитe миризми със закон

Причиняването на “обонятелен дискомфорт” вече се наказва с глоба до 6,3 хиляди евро

12.07.2020 | 21:01 Редактор: Юлия Христова
Румъния забрани неприятните и приятнитe миризми със закон

Румъния забрани неприятните (или приятни) миризми със закон, който забранява разпространението им. Причиняването на “обонятелен дискомфорт” вече се наказва с глоба до 6,3 хиляди евро.

“Обонятелният дискомфорт”, гласи нормативният акт, “е следствие от дейности, които могат да повлияят на здравословното състояние на населението и околната среда, което субективно се възприема като миризми с различна интензивност, и обективно се измерва в съответствие с приложимите национални, европейски и международни стандарти”, гласи дефиницията на обонятелния дискомфорт в новия закон, пише БГНЕС.

Казано по-просто, – ако, например, миризмата на храна, която домакинята приготвя в кухнята си, достигне до стълбищната площадка или общите части на жилищен блок, то на нищо неподозиращата домакиня може да бъде наложена огромната глоба.

Законът предвижда максимална глоба от 30 хил. леи (6,3 хил. евро) за физически лица, и 80 хил. леи (16,7 хил. евро) за юридически.

Инициатори на закона са двама депутати от партията “Съюз за спасяване на Румъния”, а идеята им се базира на правителствено постановление от 2005 г. за опазване на околната среда. "Смятам, че хората трябва да се грижат за добрите си отношения със своите съседи“, каза председателят на Съюза Родика Милитару.

Отсега нататък нивото на обонятелния дискомфорт ще се определя в разрешенията, издадени от местните органи за опазване на околната среда. Те ще касаят всяка икономическа дейност, а нарушенията на установените стандарти могат да доведат до закриване на съответните дружества.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК