Кралица на изтънчеността: Коя е най-влиятелната жена в Арабия?

Близо десет години е и Дама на Ордена на Британската империя

10.07.2020 | 06:00 Редактор: Юлия Христова
Кралица на изтънчеността: Коя е най-влиятелната жена в Арабия?

Когато погледнете снимките ѝ, ще забележите, че притежава красотата на Изтока и със сигурност не може да ѝ дадете 60 години. Външният ѝ вид е толкова впечатляващ, че някои модни експерти я наричат Кралица на изтънчеността. Можете да я видите с бурка, която не покрива плътно лицето ѝ, със сламена шапка, най-различни тюрбани, които са част от стила ѝ. Облича се светски, но обича да носи и традиционни за страната ѝ одежди. Тя е Шейха Моза – съпруга на бившия емир на Катар – модна икона, филантроп и сред най-влиятелните жени в Арабия.

Коя е Шейха Моза бин Насер ал Миснед?

Шейха Моза бинт Насер е родена на 8 август 1959 г. в крайбрежния град Ал Кор в Северен Катар. Нейният баща Насер бин Абдула Ал Миснед е виден катарски бизнесмен и опозиционен лидер по време на управлението на шейха Халифа бин Хамад бин Абдула ал Тани. В началото на 60-те години Насер бин Абдула ал Миснед призовава за по-справедливо разпределение на богатството сред населението на страната, заради което бива арестуван. След като го освобождават от затвора през 1964 г., той и семейството му отиват на изгнание в Кувейт.

Детството на Моза преминава в Кувейт и Египет, но през 1977 г. цялото семейство се завръща в Катар. Още като ученичка, тя и семейството ѝ държат много на образованието. Завършва специалност "Социология“ в Катарския университет. По-късно получава магистърска степен по публична политика в исляма. Тя има почетни докторски степени от Virginia Commonwealth University, Texas A & M University, Carnegie Mellon University, Imperial College London и Georgetown University. Близо десет години е и Дама на Ордена на Британската империя.

Докато Моза учи в Катарския университет, се запознава с шейх Хамад Халифа ал Тани, който тогава е бъдещият престолонаследник на Катар. Предполага се, че двамата са се срещали известно време, като дори той е спомогнал за завръщането на семейството ѝ в родината. Тогава тя е едва на 18 години, като я искат за негова втора съпруга. Според неписаните арабски закони, би трябвало да се грижи за него и семейството, като спре да учи. При нея обаче е съвсем различно.

Двамата сключват брак през 1977 г. Девет години след като става арабска принцеса и ражда 7 деца, тя продължава образованието си и започва да работи за повече реформи в тази сфера.

През 1995 г. Хамад бин Калифа ал Тани поема контрола над страната, като сваля собствения си баща от престола и става шейх на Катар.

Повече за живота й, децата й и влиятелността й, както и защо я наричат Кралицата на изтънчеността, вижте в Tialoto.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК