Митовете сред обществото, с които Ковид-19 се разпространява по-бързо?

"Ако икономиката е отворена, то ситуацията с вируса със сигурност се подобрява"

08.07.2020 | 06:00 Редактор: Наталия Тотева
Митовете сред обществото, с които Ковид-19 се разпространява по-бързо?

Целият свят облекчи мерките срещу Ковид-19, но заразените се увеличават. В Щатите случаите нарастват ежедневно, Испания затвори някои региони, в Сърбия е обявена извънредна ситуация в 17 общини, в Германия и Австрия се появиха огнища в големи кланици. Дори у нас броят на заболелите расте. Възможно е някои от митовете, разпространени в обществото, да спомагат за това нарастване.

Ако икономиката е отворена, то ситуацията с вируса се подобрява

По думите на СЗО дори не сме близо до края на пандемията. Едва между 5% и 7% от населението на различните страни, а това не е много. Срещу Ковид-19 все още няма лечение или ваксина, затова единственият начин да ограничим разпространението му е като спазваме социалната дистанция и отговорност.

Аз съм млад и здрав, затова не се притеснявам

В първите дни на пандемията се твърдеше, че вирусът не засяга тежко младите хора. Но през последните месеци много от жертвите са милениуми или спадат към поколението Z. Процентът на смъртност при тях е нищожен, но млади хора дълго се борят с усложненията, които Ковид-19 им нанася, пише dnes.bg.

Докато в началото на пандемията в САЩ най-много от заразените са на около 60 години, то сега средната възраст на болните от Ковид-19 e 30-40 години. В България, особено след някои абитуриентски балове, също се увеличи броят на младите, заразени с коронавирус.

Процентът на смъртност спада, съответно всичко се оправя

Много експерти твърдят, че коронавирусът е станал по-малко летален, но по-заразен. Това успокоява хората света, въпреки че няма достатъчно данни, които да потвърдят тази теория.

Да, смъртните случаи са значително по-малко, но някак на страна остава факта, че коронавирусът сега се разпространява по-бързо от всякога.

Снимка: Pexels.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК