Не смесвайте аспирин с кафе, ако имате махмурлук

При хората които прекаляват с алкохола, стомахът често е раздразнен

23.06.2020 | 00:15 Редактор: Юлия Христова
Не смесвайте аспирин с кафе, ако имате махмурлук

Смесването на аспирин с кафе сутринта след обилно пиене е нездравословно, заяви общопрактикуващият лекар и нарколог Олга Кашубина пред РИА Новости.

"Най-яркото последствие от прекаляването с алкохол е главоболие сутрин след купона. Традиционно махмурлукът, причиняващ това страдание се лекува с комбинация от болкоуспокояващи или аспирин и силно кафе. Това ще ви донесе кратковременно облекчение, но може след това да нанесе тежка вреда на стомаха”, смята Кашубина.

“Аспиринът наистина може да облекчи главоболието, но това е вярно за всеки тип главоболие. Няма конкретна причина да приемате аспирин срещу махмурлук, но трябва да знаете, че това може да ви навреди. Аспиринът влияе зле на стомаха. При хората които прекаляват с алкохола, стомахът често е раздразнен и ако добавите аспирин и кафе „отгоре”, това може да причини остра болка или да доведе до хроничен гастрит. Хората с пептична язвена болест не бива дори да помислят за такава комбинация”, съветва лекарят.

От друга страна, при редовни главоболия, които не са свързани с употребата на алкохол, комбинация от кафе и болкоуспокояващи може да даде положителен ефект. Аспиринът разрежда кръвта, а кофеинът помага за премахване на токсините от нея, пише БГНЕС.

“Има дори хапчета, които комбинират аспирин и кофеин. Фактът, че фармакологията произвежда такива медикаменти, предполага, че тези две вещества са напълно комбинируеми”, заяви Кашубина.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК