Как да разпознаем безопасните хотели в условията на пандемия?

Вземете информирано решение за своята ваканция

19.06.2020 | 06:00 Редактор: Юлия Христова
Как да разпознаем безопасните хотели в условията на пандемия?

След първата вълна на Ковид-19, светът се връща бавно към нормалния живот. Но плахо и с много въпроси, чиито отговори не търпят отлагане. Стартът на летния сезон и предстоящите почивки са още една причина да огледаме ситуацията внимателно и всеки да вземе своето информирано решение за своята ваканция в условията на Ковид-19.

В този смисъл един от първите въпроси е: "Безопасно място ли са хотелите това лято?" Според здравните експерти в САЩ хотелите и апартаментите, които се отдават под наем през различни приложения, могат да бъдат безопасно място за отсядане, ако се следват указанията на CDC, пише puls.bg.

Важно е пътуващите да се информират предварително какви протоколи за безопасност се спазват на мястото, към което са се насочили, дали почистването е на ниво, как работи вентилацията, да се избягват претъпкани зони като фоайета и асансьори и още много други малки, но важни условия.

Повече информация

Щатските експерти са категорични, че ако ще плащаме, за да отседнем някъде това лято, е добре първо да се уверим, че домакинът има сериозно отношение към пандемията. В това число какви мерки са предприети по отношение на хигиена, спазване на физическа дистанция и здравен контрол. В това число влиза и намаленият процент туристи, които отсядат на избраното място.

Любопитно в препоръките е да се спазва срок от три дни пауза между резервациите за едно и също помещение. Този период е достатъчен за пълна дезинфекция и обезопасяване на помещението и различните повърхности в него.

Д-р Стейси Рица, специалист по инфекциозни болести в клиниката Майо в Минесота, която съветва големи вериги хотели за техните протоколи за почистване и дезинфекция, казва, че клиентите трябва задължително да се информират за мерките за безопасност. „По-специално дали редовно се дезинфекцират повърхности, които често се докосват от много хора, независимо дали това са обществени пространства и стаята, която ще наемем. Важно е да знаем дали персоналът носи подходяща защитна екипировка и спазва правилата за социално дистанциране“.

Д-р Рица подсеща, че зоните, където най-често хората се събират, като например общи бани в хотела, фитнес залите или бара или ресторанта, си остават места с потенциален риск за разпространение на новия коронавирус.

Много хора, притеснени от пандемията, са готови да тръгнат към лятната си ваканция, въоръжени със собствени почистващи материали. Нужно ли е всичко това?

Нужно преди всичко е доверие. Затова подробното информиране на ранен етап е изключително важно. Когато човек се запознае с мерките, които се спазват на мястото, на което ще отседне и се увери, че домакините се отнасят съвестно към проблема, ще бъде далеч по-спокоен.

Колкото до личните почистващи и предпазни средства, експертите са категорични – ако това ще ни направи по-спокойни, защо не?!

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК