Какви са основните причините за сутрешното главоболие?

То може да е породено или от недоспиване, или от прекалено дълъг сън

07.06.2020 | 12:50 Редактор: Ивет Арабова
Какви са основните причините за сутрешното главоболие?

Главоболието може да е причинено от редица обстоятелства. Когато обаче налице е сутрешно главоболие, то също има своите причини, на които трябва да се обърне внимание. За какво може да подсказва сутрешното главоболие?

Недоспали сте

Прекалено малкото сън оставя организма без необходимата почивка. Ето защо тялото не може да произведе необходимите вещества, които го подготвят за новите подвизи през деня. Нервната система не се е релаксирала, метаболитните процеси не са протекли по качествен начин и резултатът е умора и главоболие.

Спали сте прекалено много

Недоспиването е вредно, но и прекаленото спане също. Изследванията сочат, че продължителният сън кара мозъка да се затруднява в отделянето на серотонин. Ето защо се появява болка в главата, особено ако сте спали малко цяла седмица, а през уикенда спите повече от 9 часа.

Ендорфините ви са под нужните нива

Прекалено ниските нива на ендорфини в организма може да предизвикат главоболие, отпадналост, лошо настроение, нежелание да се занимавате с любимите си дейности, болки в мускулите, апатия.

Злоупотребили сте с алкохола предната вечер

Алкохолът дехидратира тялото, което намалява снабдяването на клетките с кислород и хранителни вещества. Така че, главоболието не идва, защото сте пили лош алкохол. Какъвто и алкохол да пиете, действието му е едно и също – силна дехидратация.

Хъркане

Хъркането също се свързва с намален приток на кислород към тялото. Ако страдате от тежка форма на хъркане или сънна апнея вероятно се будите често с главоболие.

Цялата статия четете на Az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК