Как отпразнува рождения си ден Артайда и какво е слонски педикюр?

Слоницата спазва балансирана диета, но днес получи лакомства в духа на празника

03.06.2020 | 14:42 Редактор: Наталия Тотева

Рожден ден в Софийския зоопарк. Слоницата Артайда, която навърши 57 години, отпразнува деня с с огромна торта, тежаща 38 кг.

"В блатовете на самата торта се включват хляб от житни култури", коментира зооинженерът и ръководител на сектор "Хранене на животните" Анита Цветанова.

Рожденичката пристига в Софийския зоопарк през 2004 г. от Германия. Тя е единственият слон в България.

"Известна е с това, че е била много буйна и е създавала неприятности, което може би е наклонило везната да дойде в България", каза директорът на зоопарка Добромир Бориславов.

Въпреки буйния си характер, Артайда е обучена така, че да се подлага на козметични процедури поне три пъти седмично. 

"Педикюрът включва дезинфекция. Това е SPA процедура за нашия слон. Тя е дресирана. Влиза сама в едни вани първо за дезинфекция", добави директорът.

"Самите процедури включват пилене на ноктите, работа със специални копитни ножове с една единствена цел - да се поддържат краката в оптимално състояние. Това се налага, за да се поддържат най-вече предните ѝ крака, тъй като те носят основната тежест - около 60% от цялото тегло на слона", обясни ветеринарният лекар д-р Иван Цветков. 

Тъй като слоновете са лакоми, Артайда е на здравословна и балансирана диета. Но днес тя усети духа на празника с лакомства, от които обикновено трябва да се въздържа.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК