Проучвания: Има връзка между депресията и първия инфаркт

Тя не е просто лошо настроение, а истинско заболяване

03.06.2020 | 22:49 Редактор: Искра Ангелова
Проучвания: Има връзка между депресията и първия инфаркт

Множество проучвания разкриват, че има асоциация между депресията и появата на първия инфаркт. А пък депресията след преживян инфаркт изглежда е белег за по-лоша прогноза, независимо от останалите рискови фактори или тежестта на самия инфаркт.

За депресията и първия инфаркт

Депресията засяга значима част от общата популация (4 до 8 %), като нейната честота се увеличава с възрастта или наличието на хронични заболявания и я откриваме у средно 20 % от пациентите, които са преживели инфаркт на миокарда.

Дори и да изглежда, че депресията е асоциирана с повишен риск от първи коронарен инцидент, връзката между двете състояние не е много ясно установена. Приема се, че както самата депресия би могла да увеличи сърдечносъдовия риск, така и това увеличение може да се препише на последствията от депресията – намалена физическа активност, затлъстяване, тютюнопушене и други.

Влияние на депресията след преживян инфаркт

Около 20 % от пациентите, преживели инфаркт, страдат и от депресията като около половината от тях се освобождават от нея спонтанно. Самата депресия е свързана с по-слабо придържане към медикаментозните и поведенчески препоръки, които са важни за пациента и възстановяването му. Сам по себе си този факт е достатъчен за да обясни по-лошата прогноза при тези пациенти.

Има ли наука зад тези предположения?

Много хора биха нарекли тези теории "чиста фантасмагория" и отказват да приемат, че лошото настроение разболява. Истината обаче е друга – депресията не е просто лошо настроение, а истинско заболяване с реални физически последствия върху организма.

Депресията е заболяване, по време на което могат да се регистрират нарушения в регулацията на сложни неврологични и хуморални механизми, някои от тези отклонения се откриват и у пациентите със сърдечно заболяване. Съответно връзката между депресията и коронарното заболяване би могла да има 2 характера.

Цялата статия четете в www.puls.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК